D11 má být u polské hranice už v roce 2025, slibuje ŘSD

Stav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiAStav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiA

Nákladní auta budou smět na dálnici až po jejím dokončení v Česku.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se dohodlo se svými kolegy v Polsku Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA), že při stavbě dálnice D11 z Trutnova na státní hranici začne nejprve budovat úsek z Královce směrem do vnitrozemí. První kilometry dálnice D11 v tomto území by měly být už v roce 2025.

Po jednání se svými kolegy ze správ silniční infrastruktury v zemích V4 to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Platí nadále i dohoda, že polská strana do dokončení D11 nepustí na svoji rychlostní silnici S3 nákladní auta,“ řekl Mátl.

Polsko k české hranici staví rychlostní silnici S3. Na úseku k hranicím s Českem je již položen asfalt, hotovo má být příští rok. Až na hranice se ale po otevření řidiči stejně nedostanou, protože na české straně jsou zatím jen louky. Budou muset sjíždět již před Lubawkou, kterou tak čeká zřejmě velké zatížení provozu. „Dohodli jsme se s polskou stranou, že začneme s budováním dálnice od hranic tak, aby se auta po dokončení několika kilometrů vyhnula průjezdu Lubawkou,“ vysvětlil Mátl.

Soutěž ještě letos

ŘSD finišuje s přípravami vypsání soutěže, má se tak stát podle Mátla ještě letos, aby se mohlo příští rok začít stavět. Kompletně hotová má být dálnice v roce 2026.

Úsek z Trutnova na státní hranici má měřit přes 21 kilometrů, jeho součástí je i nový průtah východním okrajem Trutnova. Na trase vzniknou  dva tunely – u Poříčí a za Trutnovem tunel Opevnění. Každý bude zhruba půl kilometru dlouhý.  Od Trutnova směrem ke státní hranici je trasa vedena koridorem souběžným se stávající silnicí I/16 podél plaviště popílků tepelné elektrárny Poříčí II. Trasa dále prochází kopcovitým terénem s hlubokými příčnými údolími kolem obcí Zlatá Olešnice, Bernartice, Lampertice a Královec. Za Vlaštovčím vrchem trasa překonává údolí říčky Ličná, železniční trať a místní komunikaci mostem o délce 670 metrů, dalším velkým mostem má být 42 metrů vysoký most Lampertice. Přechod státní hranice do Polské republiky je západně od Královce (od stávajícího přechodu na silnici I/16). Odhadovaná cena je 13,3 miliardy korun. Stavba je popsána v informačním letáku.

Stav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiA

Stav rychlostní silnice S3 v Polsku na konci června 2022. Foto: GDDKiA

Tagy D11 D11 Trutnov - státní hranice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD rychlostní silnice S3
51 komentářů