O dotované lety ze Slovinska mají zájem dvě zahraniční aerolinky, vládu čeká rozhodování o novém dopravci

Letiště Lublaň Zdroj: Facebook.com - Ljubljana AirportLetiště Lublaň Zdroj: Facebook.com - Ljubljana Airport

Vážné nabídky na zavedení dotovaných linek ze tří slovinských letišť podaly letecké společnosti Luxair a Air Montenegro.

Do slovinskou vládou vypsaného výběrového řízení, jehož cílem bylo přilákat na dotace nové aerolinky a zlepšit leteckou konektivitu země, se přihlásili jen dva vážní zájemci. Své nabídky podali dopravci Luxair a Air Montenegro. Rozhodnutí, kdo z dvojice bude létat na konkrétních prioritně označených trasách s finanční podporou, by mělo padnout v nejbližší době. Informace přinesl web aerotelegraph.com.

Slovinský plán spočívá v zadotování dosud nezavedených linek. Tamní vláda plánuje poskytnout aerolinkám během příštích tří let v dotacích celkem 16,8 milionu eur. Objem podpory bude do hodnoty 50 % letištních poplatků. Na dotace by zpočátku dosáhly lety ze tří slovinských letišť Lublaň, Maribor a Portorož do destinací, které jsou označené jako prioritní a mají mít buď nejvyšší přestupní potenciál, nebo cílí na tzv. point-to-point cestující. Ve druhém seznamu figuruje i Praha.

Nezávisle na plánu podpory zavedení nových linek čeká slovinský parlament ještě rozhodování, jestli by měl zřídit nového národního dopravce. Ustanovená expertní pracovní skupina k analýze proveditelnosti myšlenky dokončila svou práci a její závěry budou v následujících týdnech přezkoumány slovinským ministerstvem infrastruktury a poté budou předloženy celému kabinetu. Informoval o tom server EX-YU Aviation News.

Tagy Air Montenegro Luxair Slovinsko
11 komentářů