Nový majitel vyšehradského nádraží slibuje opravu, Správa železnic chystá rekonstrukci stavědla

Nádraží Vyšehrad. Autor: cs:ŠJů – Fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3645544Nádraží Vyšehrad. Autor: cs:ŠJů – Fotografie je vlastním dílem, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3645544

K opravě stavědla vyzvali Správu železnic památkáři.

Chátrající budova vyšehradského nádraží by se měla po desítkách let nezájmu majitelů dočkat prvních oprav. Slibuje to nový vlastník, kyperská společnost Miquilera Limited. V již desítky let nevyužívané stanici se chystá na úpravy i Správa železnic: na základě výzvy památkářů připravuje rekonstrukci stavědla.

O vývoji v kauze vyšehradského nádraží informoval na svém facebookovém profilu náměstek primátora pro správu majetku Jan Chabr. Podle něj nový majitel slíbil zahájení kroků k záchraně budovy během letošního září, kdy by měly začít práce na opravě střechy. „Stále je nicméně ve hře možnost vyvlastnění, pokud dojde k dalšímu zanedbávání péče o tuto architektonickou památku. Celou situaci a dění kolem ní bedlivě sledujeme,“ uvedl Chabr.

Praha se už dříve snažila budovu získat, nedohodla se ale na ceně. Ta výrazně přesahovala znalecký posudek. Předchozím majitelem byla společnost Rail City Vyšehrad.

Secesní budova je od roku 2000 kulturní památkou, její stav se vytrvale zhoršuje. Za secesní budovu chtěl majitel 117 milionů korun. Ve hře je dlouhodobě i vyvlastnění kvůli tomu, že se majitel o budovu nestará. V minulosti padaly i návrhy na umístění Slovanské epopeje do budovy nádraží, kde vlaky nezastavují od roku 1960.

Na nádraží se chystá oprava i jiného objektu, konkrétně stavědla. To je v majetku Správy železnic, která již vypsala soutěž na zpracování projektu, kterou ale před několika dny zrušila. Je rovněž součástí památkové ochrany. „Objekt bude Správa železnic opravovat na základě výzvy vydané odborem památkové péče Magistrátu hl .m. Prahy. O dalším využití prozatím nebylo rozhodnuto, objekt nicméně stojí v blízkosti provozované dráhy a možnosti využití jsou vzhledem k užitné ploše a památkové ochraně omezené,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Vlastní rekonstrukce by podle něj mohla začít ještě v příštím roce za předpokladu, že zhruba v polovině roku získá stavební povolení.

Budova stavědla na Vyšehradě. Foto: Správa železnic

Budova stavědla na Vyšehradě. Foto: Správa železnic

Tagy Nádraží Vyšehrad praha Správa železnic
32 komentářů