Nové tramvaje od Škody vyjely v Mannheimu poprvé i s cestujícími

První jízdy tramvaje 36T s cestujícími v Mannheimu. Foto: Škoda GroupPrvní jízdy tramvaje 36T s cestujícími v Mannheimu. Foto: Škoda Group

Do Německa postupně zamíří 80 tramvají.

Německý dopravce rnv (Rhein-Neckar-Verkehr) dnes poprvé nasadil do provozu novou tramvaj Škoda ForCity Smart 36T. Stalo se tak v Mannheimu u příležitosti německé národní zahradní výstavy BUGA.

Pro Škodu jde o jednu z největších tramvajových zakázek, do Německa dodá 80 tramvají tří verzí: tříčlánkové, čtyřčlánkové a šestičlánkové. Součástí je i opce na dodávku dalších 34 tramvají. Tramvaje budou postupně jezdit v Mannheimu, Ludwigshafenu a Heidelbergu. Zkušební provoz začal loni na podzim.
Výroba probíhá v továrnách ve finském Otanmäki a v Plzni.

Tramvaj vychází z modelu Artic vyráběného Transtechem, vzhledem k řadě požadavků zákazníka jde ale v podstatě o nový typ. Šestičlánková tramvaj bude po dodání nejdelší na světě.

Obousměrná tříčlánková tramvaj má otočné podvozky, měří 30,5 m a jezdí po kolejích s rozchodem 1000 mm. Maximální provozní rychlost je 80 km/h. Celkem pojme 178 osob a disponuje 72 místy k sezení. Tramvaj má nízkopodlažní vstup a bezbariérový prostor pro osoby s omezenou schopností pohybu i rodiče s dětskými kočárky. Široké dvoukřídlé dveře pak zajišťují rychlou výměnu cestujících na zastávkách, a tedy i vyšší efektivitu dopravy. Vybavena je rovněž nejnovějšími informačními systémy a kamerami. Poháněné jsou tři podvozky, při brzdění má 100% rekuperaci do baterií. Detailnější informace o tramvaji jsou k dispozici zde.

Škoda Group dodá rnv celkem 80 vozidel – 31 kusů třicetimetrových tříčlánkových tramvají, 37 kusů čtyřicetimetrových čtyřčlánkových tramvají a 12 kusů šedesátimetrových tramvají.

Vozidla budou provozována ve třech spolkových zemích Německa. Jedná se o Bádensko-Württembersko, Hesensko a Porýní-Falc. Soutěž na tramvaje byla vypsána už v březnu 2017. Tendru se zúčastnili významní světoví výrobci kolejových vozidel. Výroba nabrala zpoždění, první vozidla měla být dodána na počátku roku 2021. Škoda zakázku získala v roce 2018, celková hodnota kontraktu je 7 miliard korun.

První jízdy tramvaje  36T s cestujícími v Mannheimu. Foto: Škoda GroupPrvní jízdy tramvaje 36T s cestujícími v Mannheimu. Foto: Škoda GroupPrvní jízdy tramvaje 36T s cestujícími v Mannheimu. Foto: Škoda GroupPrvní jízdy tramvaje 36T s cestujícími v Mannheimu. Foto: Škoda GroupTramvaj Škoda 36T. Foto: Škoda GroupPřeprava tramvaje 36T do Berlína. Foto: Škoda GroupInteriér tramvaje Škoda 36T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czInteriér tramvaje Škoda 36T. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czPřeprava tramvaje 36T do Berlína. Foto: Škoda GroupPrvní tramvaj Škoda pro německého dopravce rnv. Pramen: Škoda GroupPrvní jízda nové škodovácké tramvaje na síti rnv. Pramen: rnvNová tramvaj od Škody pro rnv. Pramen: rnv
Tagy Mannheim Rhein-Neckar-Verkehr (rnv) rnv Škoda 36T Škoda Group
30 komentářů