Nové Město a Vinohrady propojí nová lávka přes Bělehradskou ulici

Lávka přes Bělehradskou ulici. Autor: Petr TejLávka přes Bělehradskou ulici. Autor: Petr Tej

O novou lávku, která naváže na světelnou křižovatku ulic Wenzigova a Legerova, dlouhodobě usiluje především městská část Praha 2.

Bělehradskou ulici na pražských Vinohradech překlene nová lávka, která propojí Wenzigovu ulici s ulicí U Zvonařky. Obě ulice jsou dnes zakončeny schodištěm. Lávka za zhruba 30 milionů korun zároveň ulehčí pěším a cyklistům cestu z Nového Města na Vinohrady (a opačně). Plán oznámil pražský magistrát.

Projekt je ve fázi projednávání dokumentace pro územní rozhodnutí. Stavba by mohla začít ve druhé polovině příštího roku a potrvá přibližně jeden rok. Lávka bude dlouhá 45 metrů a široká 4 metry. Uvedená částka zahrnuje i chystanou opravu schodů.

„Při výběru podoby lávky jsme mysleli na to, aby architektonicky hrála s krásnými schodišti a její konstrukce do nich co nejméně zasahovala a spíš je esteticky doplňovala,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Lávka přes Bělehradskou ulici. Autor: Petr TejLávka přes Bělehradskou ulici. Autor: Petr TejLávka přes Bělehradskou ulici. Autor: Petr TejLávka přes Bělehradskou ulici. Autor: Petr Tej

O novou lávku, která naváže na světelnou křižovatku ulic Wenzigova a Legerova, dlouhodobě usiluje především městská části Praha 2. „Vybudováním lávky se otevře prostor pro nový cyklokoridor směřující z Vinohrad k Vltavě či do Nuslí,“ doplnil místostarosta Prahy 2 Jan Korseska.

Výsledná podoba lávky se vybírala z desítky návrhů, které posuzoval Národní památkový ústav. Vítězný návrh je podle města i památkářů v souladu s památkově chráněným okolím. Oblouky lávky mají být ze speciálního betonu UHPC (ultra-high performance concrete) s povrchem odpovídajícím lesklému bílému mramoru.

Tagy lávka pro pěší Praha 2
22 komentářů