Na pražském Opatově vznikne za 25 milionů nová lávka pro pěší, ta původní byla stržena

Nová lávka pro pěší na Opatově. Zdroj: Praha 11Nová lávka pro pěší na Opatově. Zdroj: Praha 11

Obnovené přemostění má spojit místní polikliniku a OC Opatovská.

Městská část Praha 11 začala hledat stavební firmu, který se postará o stavbu nové lávky pro pěší přes rušnou čtyřproudou Opatovskou ulici. Ta je hlavní dopravní tepnou sídliště Jižní Město.

Lávka se bude stavět na stejném místě, kde ještě v roce 2019 stál jiný most. Po jeho demolici je přechod mezi OC Opatovská či kulturním domem Opatov a vstupní rampou zdravotnického zařízení na druhé straně ulice velmi komplikovaný.

Místo, kde vznikne nová lávka pro pěší na Opatově. Zdroj: Mapy.czNová lávka pro pěší na Opatově. Zdroj: Praha 11Nová lávka pro pěší na Opatově. Zdroj: Praha 11

Podle zadání tendru má být nová lávka z vysokohodnotného betonu. Ten začíná být na pražských stavbách velmi oblíbený, využil se zejména při rekonstrukci Barrandovského mostu a pražská TSK s ním má podle svých představitelů do budoucna „velké plány“.

Praha se pochválila za rekonstrukci Barrandovského mostu. Opravy chce zkrátit o rok

Výstavba má proběhnout s co nejmenším omezením provozu Opatovské. Úplná uzavírka bude možná pouze po dobu dvou dní, a to pouze o víkendu či o svátcích.

Na celou stavbu bude mít stavební firma maximálně 91 dní, stavět by se mělo začít již letos v dubnu. Odhadované náklady jsou 25 milionů korun. Firmy budou soupeřit cenou a délkou záruční doby. Na lávku chce městská část využít dotaci z magistrátu.

Nedaleko od místa budované lávky má vzniknout i nový kapacitní parkovací dům. Tendr na zhotovitele se však komplikuje a stavba je kritizovaná za přílišnou finanční náročnost s ohledem na počet parkovacích míst, které dům nabídne.

1,3 milionu za jedno místo. Stavba P+R parkoviště Opatov se po zásahu ÚOHS komplikuje

Tagy lávka pro pěší Opatov Praha 11
16 komentářů