Nové čínské letadlo o víkendu poprvé poletí v běžném provozu s cestujícími

Nové čínské letadlo o víkendu poprvé poletí v běžném provozu s cestujícími

Nový letoun má být konkurencí pro Boeing 737 a Airbus A320.

Letecká společnost China Eastern Airlines plánuje v neděli 28. května poprvé vypravit spojení letadlem COMAC 919, které je čínské výroby a má se do budoucna stát konkurencí Boeingu a Airbusu.

Dopravce naplánoval nový typ letadla na let MU9191 ze Šanghaje do Pekingu, ve stejný den poletí ještě zpět. Původně mělo dojít k zahájení provozu už v únoru, nakonec ale dopravce lety ještě odložil kvůli pokračování zkušebního provozu bez lidí. Dopravce v posledních let podle dat na Flightradar24.com létá až tři lety denně bez lidí s tímto typem.

Letadlo C919 vyrábí firma Commercial Aviation Corporation of China (COMAC). Letoun C919 má jednu uličku a je konkurentem letadel Airbus A320 family a Boeing 737. Letoun získal loni na podzim povolení k provozu, výrobce k sériové produkci.

Letoun C919 se montuje v Číně, jeho výroba je ale vysoce závislá na součástkách ze západních zemí, včetně motorů či avioniky. Dodavateli jsou firmy GE, Safran a Honeywell International. Přísná americká pravidla pro udělování vývozních licencí zpozdila získávání dílů a jsou vážným rizikem pro případné zvýšení výroby, dokud se Číně nepodaří nahradit zahraniční motory a komponenty domácí technologií.

Státní společnost COMAC letadlo vyvíjela od roku 2008. Letoun se stal nedílnou součástí pekingské iniciativy „vyrobeno v Číně v roce 2025“, jejímž cílem je dohnat sofistikované technologie a pomoci zemi stát se soběstačnou.

Tagy C919 China Eastern Airlines Comac
19 komentářů