Nové chodníky nesmí pět let nikdo rozkopat. Praha 3 chce, aby se síťařům odmítaly výkopy

Chodník v Sabinově ulici před a po rekonstrukci.Chodník v Sabinově ulici před a po rekonstrukci.

Často se rozbíjí zánovní povrch, což navíc opakovaně omezuje chodce.

Radnice Prahy 3 se rozhodla přesměrovat pozornost z oprav silnic na chodníky. Od začátku letošního roku se jich na území městské části opravily téměř tři tisíce metrů čtverečních za zhruba 15 milionů korun.

Zároveň se však chce více zaměřit na jejich nesystémové rozkopávání jednotlivými správci sítí, jejichž postup nikdo nekoordinuje. Často se tak rozbíjí zánovní povrch, což navíc opakovaně omezuje chodce.

Správu chodníků na celém území hlavního města provádí Technická správa komunikací (TSK). Městská část pro ni vytipovává chodníky, jež vyžadují přednostní opravu. Podle místostarosty Prahy 3 pro dopravu Ondřeje Ruta se snaží vybírat ty úseky, na nichž v nedávné době došlo k výměně či pokládce inženýrských sítí. 

Neměly by se tak v dalších letech znovu plánovaně rozkopávat. Tomu by měl podle radnice zabránit právě systematický přístup v opravách. 

Smlouvy má hlídat TSK

Povolení správcům sítí pro zábory na výkopy sice uděluje městská část, nutná je k tomu ale vždy smlouva s vlastníkem komunikace, tedy s TSK.

„Průběžně komunikujeme se správci sítí a dopravní odbor na úřadě Prahy 3 se snaží jejich požadavky na výkopové práce povolovat jen v takovém rozsahu, aby byla zajištěna průchodnost a průjezdnost ulic,“ přibližuje místostarosta Rut. Doplňuje však, že bez spolupráce s TSK tyto snahy nebudou účinné. 

Právě TSK může podle něj zajistit, že žádný z vlastníků sítí nedostane od rozkopání chodníku další smlouvu, a to alespoň po dobu pěti let, kdy mají zůstat nedotčené.

Od vozovek k chodníkům

Peníze na běžnou údržbu v minulosti podle Ruta směřovaly výhradně do správy vozovek. „V rámci nově nastavené spolupráce s TSK se však podařilo docílit změny, aby v tomto ohledu byla i chodníkům věnována odpovídající pozornost,“ popisuje Rut. 

Za zmíněných 15 milionů korun letos TSK na území Žižkova a Vinohrad opravila celkem šest úseků chodníků. Vyřešilo to výmoly, nerovný povrch a nejednotnou dlažbu. 

Rozbité chodníky získaly nové dláždění v podobě kamenné mozaiky, a kde to bylo potřeba, tak i nové obruby a celkové zpevnění.

  • Letos dokončené opravy chodníků v Praze 3:
    – Hradecká ul. č. 8-12
    – Perunova ul. č. 1-9
    – Příběnická ul. č. 2-18
    – Přibyslavská ul. č. 2-12
    – Sabinova ul. č. 2-6
  • Příprava rekonstrukcí chodníků na rok 2024:
    – Vlkova ul. č. 48
    – Ondříčkova ul. č. 1-9
    – Chvalova ul. č. 2-12
    – Hradecká ul. č. 8-2
Chodník v Soběslavské po rekonstrukci. Foto: Praha 3Chodník v Přibyslavské po rekonstrukci. Foto: Praha 3Chodník v Příběnické po rekonstrukci. Foto: Praha 3Chodník v Perunově po rekonstrukci. Foto: Praha 3Chodník v Sabinově ulici před a po rekonstrukci.
Tagy chodník Praha 3 rekonstrukce Technická správa komunikací hl. m. Prahy Vinohrady Žižkov
58 komentářů