Havířov zrušil chodník před dětským domovem, nahradil jej parkovištěm

Chodník přeznačený na parkoviště před dětským domovem v Havířově. Zdroj: Google Street ViewChodník přeznačený na parkoviště před dětským domovem v Havířově. Zdroj: Google Street View

Podle zástupců dětského domova nyní děti ohrožují projíždějící auta. Negativní zkušenosti už mají i děti samotné.

Údajný nedostatek parkovacích míst se rozhodla vyřešit havířovská radnice přeznačením jednoho z chodníků na parkovací místa. K úpravě však došlo přímo před dětským domovem. Tomu se to nelíbí, neboť stojí přímo u dané komunikace. Vznikla tak situace, kdy jsou děti ohrožovány jedoucími vozidly.

„Vždycky nás učili, ať chodíme po chodníku, protože nás může zajet auto a už se stalo, že na nás troubili, když jsme šli po cestě. Myslím si, že to není moc dobrý nápad, že tady udělali ty čáry,” uvedlo jedno z dětí z dětského domova v televizi Polar.

Podle radnice je bezpečnost v místě zachována. Má tam totiž vzniknout obytná zóna s maximální povolenou rychlostí 20 km/h s absolutní předností chodců. Doplňková tabulka bude navíc řidiče informovat, že mají nacouvávat, aby při výjezdu nedocházelo k problémům.

Jedenáct nových stání na úkor bezpečného chodníku

„Chybějí parkovací místa, tomu rozumím, ale už se nedomyslelo, že tady jsou popelnice, že nám tady zkrátili místo na zásobování a asi nikdo nedomyslel, jak to bude metrově vycházet a auta, která se tady míjí, ať nákladní nebo větší, tak je to velký problém. Máme takový pocit, že ten prostor na obytnou zónu je tady malý na to, aby to bylo pro děti bezpečné,” komentovala změnu ředitelka Dětského domova Sluníčko Ladislava Hilberová.

Parkovat se v lokalitě dalo už před přeznačením, vozidla stála částečně na vozovce a na chodníku. Radnice změnila systém parkování z podélného na příčné. Úpravou přibylo jedenáct parkovacích míst. V případě dalších komplikací je město podle svých slov připravené hledat řešení.

Tagy chodník Havířov parkování parkoviště
135 komentářů