Nová polská vláda zasáhla i v Česku. Šéf skupiny Orlen Unipetrol končí, nástupce zatím není

Lokomotiva Siemens Vectron MS společnosti Unipetrol Doprava (leden 2021). Pramen: UnipetrolLokomotiva Siemens Vectron MS společnosti Unipetrol Doprava (leden 2021). Pramen: Unipetrol

Předsedou představenstva a generálním ředitelem skupiny Orlen Unipetrol byl Tomasz Wiatrak od července 2019.

Tomasz Wiatrak skončil na pozici předsedy představenstva a generálního ředitele skupiny Orlen Unipetrol. Vedoucí funkci zastával od července 2019. Spolu s ním skončila i místopředsedkyně představenstva Katarzyna Woś. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil mluvčí skupiny Pavel Kaidl.

Dnes již bývalý šéf skupiny Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak.Zdroj: X / Tomasz Wiatrak

Dnes již bývalý šéf skupiny Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak.
Zdroj: X / Tomasz Wiatrak

Rafinérská a petrochemická skupina Orlen Unipetrol je v České republice jediným zpracovatelem ropy, jedním z nejdůležitějších výrobců plastů a vlastníkem největší sítě čerpacích stanic Orlen. Podle tržeb je Orlen Unipetrol jedna z deseti největších firem v Česku. Vznikla v roce 1995 a od roku 2004 je součástí polské skupiny PKN Orlen.

Ke změnám ve vedení došlo i v polském PKN Orlen, a to krátce po nástupu nové vlády. Šéfem je nyní Ireneusz Fąfara.

Jak nedávno uvedly Seznam Zprávy, nový polský premiér Donald Tusk prohlásil, že Orlen a jeho bývalého generálního ředitele Daniela Obajteka považuje za symboly politiky předchozí nacionalistické vlády, která využívala státem kontrolované firmy k politickým účelům.

Orlen například loni čelil velké kritice v domácím Polsku, když před parlamentními volbami výrazně snížil ceny pohonných hmot. Na řadě čerpacích stanic zejména v pohraničí došly. Tehdejší opozice tento krok kritizovala slovy, že si Orlen kupoval voliče tehdejší vlády levným benzínem a naftou.

Levné tankování u Benziny vydrželo jen pár hodin. V Polsku čelí Orlen kritice za prázdné pumpy

Tagy Orlen Orlen Unipetrol
8 komentářů