Benzin i nafta za 32,90 Kč za litr. Benzina v pohraničí výrazně zlevnila, u pump se tvoří kolony

Benzina v Náchodě s cenou 32,90 Kč za naftu i benzin. Foto: Nina AdlofBenzina v Náchodě s cenou 32,90 Kč za naftu i benzin. Foto: Nina Adlof

Večer došlo ke zdražení o korunu, v polském pohraničí začaly pohonné hmoty docházet.

Společnost Orlen dnes překvapila řadu řidičů u některých čerpacích stanic Benzina a Orlen u hranic s Polskem. Naftu a benzin zlevnila zhruba o sedm korun za litr proti celorepublikovému průměru. Pohonné hmoty tak nabízela několik hodin za 32,90 Kč za litr, večer zdražila na 33,90 Kč.

Ceny našich produktů ze zásady nekomentujeme,“ řekl mluvčí Orlenu v Česku Pavel Kaidl. Kopie účtenek začaly kolovat po sociálních sítích, u většiny pump s takto nízkou cenou se objevily velmi rychle velmi dlouhé fronty, jako například ve Frýdlantu.

I když Orlen zlevnění nekomentuje, jde zjevně o reakci na vývoj cen pohonných hmot v Polsku, kam řidiči z českého pohraničí ujíždějí za mimořádně levným tankováním. Za nízkou cenou v Polsku je úprava spotřební daně, ke které shodou okolností došlo jen krátce před volbami. Na řadě míst v polském pohraničí se vyprodaly zásoby.

Zlevnění polskou firmou v Česku může být opatřením proti vykupování polských pump českými zákazníky. Například včera byla čerpací stanice Orlen v polské Sklářské Porubě v Krkonoších  bez nafty s vysvětlením, že šlo o problém distributora. V Harrachově dnes byly u Benziny fronty i aut polských řidičů.

Cena 32,90 Kč je pod skutečnými náklady po započtení DPH a spotřební daně i výrazně nižší, než za jakou Orlen prodává z českých rafinerií pohonné hmoty velkoobchodním zákazníkům.

Podle informací od čtenářů deníků Zdopravy.cz byla snížená cena  v Náchodě, Frýdlantě, Harrachově, Králíkách, Karviné a Opavě.

Tagy Benzina ceny pohonných hmot Orlen
72 komentářů