Norwegian ruší část transatlantických letů, vysvětluje to potížemi dreamlinerů i ztrátami

Boeing 787 společnosti Norwegian. Foto: NorwegianBoeing 787 společnosti Norwegian. Foto: Norwegian

Průkopník nízkonákladového létání mezi Evropou a Severní Amerikou omezí od příštího letního letového řádu  své linky přes Atlantik, zejména ze

Průkopník nízkonákladového létání mezi Evropou a Severní Amerikou omezí od příštího letního letového řádu  své linky přes Atlantik, zejména ze Skandinávie.

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle dnes oznámila, že zruší všechny lety do USA z Kodaně a Stockholmu včetně úplně první dálkové linky, kterou měly ve své síti. Aerolinky to oznámily v tiskové zprávě.

V případě Kodaně a Stockholmju jde o konec linek do Fort Lauderdale, Los Angeles, New Yorku, Oaklandu a Orlanda. Všechny linky byly provozované letadly Boeing 787. Linka ze Stockholmu do New Yorku byla první dálkovou v síti Norwegian. Aerolinky zruší v letním letovém řádu i spojení z Dánska a Švédska do Thajska.

Firma rušení vysvětluje slabší poptávkou ze severských trhů, kvůli které linky nevydělávají. Pětice linek z Osla do USA v letním letovém řádu zůstane.
Firma v prohlášení jako jeden z důvodů konce uvádí i přetrvávající problémy s motory Trent 1000 od Rolls-Royce.

Norwegian patří k průkopníkům nízkonákladového létání přes Atlantik, jejich působení vedlo nejen ke snížení cen, ale také zavedení podobného obchodního modelu u jiných aerolinek. Standardem je například u většiny dopravců už i u dálkových letů nabízet nejlevnější letenku bez zavazadla.

Oznámení o zrušení některých linek přišlo jen krátce poté, co Norwegian jmenovaly do čela firmy nového šéfa: Jacoba Schrama, norského manažera se zkušenostmi z retailových a poradenských firem.

Norwegian chce část kapacit přesunout na jiné trhy, nové spojení plánuje například z Paříže do USA., konkrétně do Austinu a Chicaga, z Říma do Chicaga a Denveru.

 

Tagy Norwegian Air Shuttle transatlantické lety
22 komentářů