Norwegian plánuje hibernaci. Většinu letů chce obnovit až za rok, peníze má do poloviny května

Boeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: NorwegianBoeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: Norwegian

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle plánuje obnovení většiny letů až příští rok v dubnu. Zda ale červenobílá letadla skutečně ještě

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle plánuje obnovení většiny letů až příští rok v dubnu. Zda ale červenobílá letadla skutečně ještě vzlétnou, není vůbec jisté: dopravce dnes oznámil, že v polovině května mu dojdou peníze, pokud nedostane pomoc od vlády či investorů.

Vyplynulo to z dnešní prezentace pro držitele dluhopisů. V ní firma uvedla jako termín pro obnovení 95 % letů až příští rok v dubnu. Do té doby zůstanou letadla na zemi.

Aktuálně dopravce létá jen se sedmi letadly na některých letech v rámci Skandinávie, jinak provoz prakticky stojí. Firmu čeká podle vyjádření „hibernace“ až do dubna příštího roku, nástup do plného provozu očekává až v lednu 2022. Podle firmy je nákladově nejúspornější řešení nechat většinu letadel na zemi.

Norwegian už propustil dvě třetiny zaměstnanců, osud dalších je nejistý. Firma, která roky prodělávala, se pomalu dostávala z ekonomických problémů, pandemie koronaviru ale nakonec může přivést společnost k zániku.

Firma v oznámení uvedla, že jí rychle dochází peníze, aktuálně jí stačí do poloviny května. Letecká společnost se snaží získat na přežití dalších 2,7 miliardy norských korun od norské vlády. Dopravce počítá s kapitalizací svých dluhů, na stávající akcionáře má zůstat jen 5,2% podíl na základním kapitálu.

Tagy Norwegian Air Shuttle Top
29 komentářů