Norwegian mohou přežít, soud schválil restrukturalizaci. Aerolinkám vyrostla další konkurence

Boeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: NorwegianBoeing 737-800 v barvách Norwegian Air Shuttle. Foto: Norwegian

Do aerolinek mají vstoupit noví investoři, podíl stávajících akcionářů se výrazně naředí.

Letecká společnost Norwegian Air Shuttle získala důležitý souhlas ke své další existenci. Soud v Oslu dnes schválil restrukturalizační plán dopravce. V Norsku mezitím na trh míří nový dopravce: Flyr.

Verdikt soudu pro společnost znamená, že může začít s úpisem dalších akcií pro navýšení základního jmění. O posunu dnes informovaly aerolinky ve zprávě pro investory. „Je to velmi důležitý krok pro budoucnost firmy. Teď nás čeká práce s navýšením kapitálu,“ uvedl šéf aerolinek Jacob Schram. S restrukturalizací už dříve souhlasil soud v Irsku, kde má společnost rovněž svoji dceřinou firmu.

Restrukturalizační plán firma představila v březnu. Podle něj přijdou zkrátka především nezajištění věřitelé i stávající akcionáři. Návrh počítá s tím, že dojde k redukci podílu stávajících akcionářů na celkem 4,6 %, což má umožnit vstup nových investorů. Zhruba 1600 nezajištěných věřitelů a 34 tisíc cestujících s nároky na refundaci letenky pak dostanou jen 5 % své pohledávky a ještě podíl z 50 milionů eur ze speciálního fondu, který vznikne vstupem nového investora. Dopravce uvedl, že většinu peněz za letenky stihl vrátit už loni. Aerolinky už dříve oznámily, že počítají se značným zmenšením, aby mohly přežít, většinu letadel už vrátily leasingovým společnostem.

Noví investoři mají do aerolinek přinést 4,5 miliardy norských korun. Firma zcela opustila byznys dálkových letů, zaměří se jen na lety po Evropě. Do dálkového byznysu naopak vstupují aerolinky Norse Atlantic Airways, které mají převzít letadla po Norwegian. U zrodu aerolinky je zakladatel Norwegian Bjørn Kjos.

V Norsku už do vnitrostátních letů loni nově vstoupil Wizz Air, dalším hráčem chystajícím se na tento trh je nová společnost Flyr. Ta začne od konce června létat z Osla do Tromsø. Flyr začne létat s Boeingem 737-800, firma chce postupně navýšit počet letadel až na třicet strojů a začít s lety po celé Evropě.

Tagy Flyr norwegian Norwegian Air Shuttle
Žádné komentáře