Norse Atlantic myslí start nízkonákladových letů mezi Evropou a USA vážně, podepsal smlouvu na dreamlinery

Boeing 787-9 v barvách leasingové společnosti AerCap. Foto: AerCapBoeing 787-9 v barvách leasingové společnosti AerCap. Foto: AerCap

Nový dopravce plánuje start na konec letošního roku.

Nová společnost Norse Atlantic Airways, za kterou stojí i zakladatel a bývalý šéf Norwegian Air Shuttle Bjørn Kjos, začne s provozem letů mezi Evropu a Spojenými státy americkými zřejmě ještě letos.

Dopravce již podepsal s leasingovou společností AerCap dohodu na pronájem celkem šesti letadel Boeing 787-9 a tří 787-8. Všechny dreamlinery mají být dopravci dodány během letošního roku. Půjde s největší pravděpodobností o stroje, které dosud létaly v barvách Norwegian Air Shuttle. Norská společnost segment dálkových letů zcela opustila. „Jde o ideální letadlo pro Norse Atlantic, především díky provozním charakteristikám,“ řekl obchodní ředitel AerCap Peter Anderson.

Norse Atlantic Airways již zahájily i nábor personálu. Za projektem stojí Bjørn Tore Larsenem, který si do nových aerolinek přizval i Kjose. Ten bude mít ve firmě podíl 15 %, firma počítá s úpisem akcií na burze v Oslu. Larsen dosud vlastní společnost OSM Aviation, která funguje částečně jako personální agentura pro zaměstnávání pilotů a palubních průvodčí, firma vyrostla na podobné činnosti zejména v lodní dopravě.

Kjos patřil v době svého působení u Norwegian Air Shuttle mezi průkopníky nízkonákladového dálkového létání. I když se dopravci dařilo díky agresivním cenám získat dostatek cestujících a například v New Yorku byly Norwegian jednu dobu největší zahraniční aerolinkou, nevydělával. Dopravce měl ale také smůlu: doplatil na problémy s motory Rolls-Royce, kvůli kterým část flotily musela zůstat na zemi.

Norse Atlantic již zprovoznily vlastní webové stránky. Podle nich počítají aerolinky se startem v prosinci letošního roku. V Evropě chtějí létat z Londýna, Paříže a Osla do New Yorku, Los Angeles a Miami.

Tagy AerCap Boeing 787 Norse Atlantic Airways
26 komentářů