Newag má dalšího zákazníka na šestinápravový Dragon 2, jedna lokomotiva se testuje v Česku

Lokomotiva Dragon 2 pro dopravce Rail STM. Foto: NewagLokomotiva Dragon 2 pro dopravce Rail STM. Foto: Newag

Polský „šestikolák“ se testuje i pro provoz na českých tratích.

Polský výrobce kolejové technicky Newag získal dalšího zákazníka pro svou lokomotivu Dragon 2. Nově začala jezdit u polského dopravce Rail STM.

Newag oznámil dodání první lokomotivy na svém facebookovém profilu. Na první pohled zaujal poměrně netradiční nátěr: velká část lokomotivy je růžová. Stejnou barvu pro stejné lokomotivy zvolil polský dopravce Laude. Nabízí se tak spekulace, zda nejde o lokomotivu, kterou Laude nakonec neodebral a která získala jen část zelené barvy.

Dragon 2 je aktuálně k vidění i v Česku, probíhá jeho testování na zkušebním železničním okruhu ve Velimi. Newag má na lokomotivu už přes 40 objednávek, největším zákazníkem je polské státní PKP Cargo s 31 kusy.

Právě jeho lokomotiva se testuje ve Velimi, podmínkou převzetí je schválení pro provoz na českých a slovenských tratích. Lokomotivy mohou dosáhnout rychlosti až 140 km/h, maximální výkon je 5 MW. Jsou určeny zejména pro přepravu těžkých nákladních vlaků. Newag je nabízí i s přídavným dieselovým modulem pro jízdu mimo elektrifikované tratě.

Lokomotiva Dragon 2 pro dopravce Rail STM. Foto: NewagLokomotiva Dragon 2 pro dopravce Rail STM. Foto: NewagLokomotiva Dragon 2 pro dopravce Rail STM. Foto: Newag
Tagy newag Newag Dragon 2 Rail STM Top
40 komentářů