Netěsnící toaleta Boeingu 767 způsobila problémy u letu z Prahy do New Yorku

Boeing 767-300společnosti Delta Air Lines přistává v Praze. Foto: Letiště PrahaBoeing 767-300společnosti Delta Air Lines přistává v Praze. Foto: Letiště Praha

Piloti se připravovali na nouzové přistání, nakonec pokračovali až do New Yorku v nižší letové hladině.

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) zveřejnil závěrečnou zprávu o bezpečnostním incidentu, ke kterému došlo loni v červenci na letu společnosti Delta Air Lines z Prahy do New Yorku. Během letu došlo k závadě na toaletě a únik kapalin způsobil problémy s ovládáním letadla. Piloti se připravovali na nouzové přistání, nakonec se jim ale podařilo problém vyřešit a pokračovali až do New Yorku.

Na zprávu upozornily například Flightradar24.com nebo Avherald. Důvodem mimořádné události byla špatná údržba systému toalet.

K události došlo 7. července 2022 u letu DL 211 z Prahy u letadla Boeing 767-300 registrace N181DN. Na palubě bylo 221 cestujících a dvanáct členů posádky. Jihozápadně od Grónska posádka zjistila, že dvě toalety jsou zaplaveny vodou. Na palubě byli kromě pilotů v kokpitu dva piloti Delty, kteří odpočívali. Začali řešit, kde je problém. Uzavřeli proto přívod vody. Voda se ale dostala dál mimo toalety a částečně ochromila ovládání letadla. Piloti zjistili, že nejde ovládání náklonu.  Proto vyhlásili stav nouze a začali se připravovat na nouzové přistání v kanadském Ganderu.

Po konzultacích s údržbou Delty piloti dospěli k závěru, že se u toalety vytvořily kvůli úniku vody krystalky ledu. Řešení přišlo nečekaně. Letadlo sestoupilo na letovou hladinu 9 000 stop, kde už nemrzlo. Krystalky ledu tak roztály a letadlo šlo opět ovládat. Posádka proto rozhodla, že bude pokračovat v letu až do New Yorku v letové hladině 11 000 stop.

Průběh letu DL211. Foto: Flightradar24.com

Průběh letu DL211. Foto: Flightradar24.com

Vyšetřovací zpráva NTSB uvádí, že letadlo prošlo údržbou jen dva týdny před samotným letem: 23. června se vrátilo do provozu. Právě při údržbě v Los Angeles se pravděpodobně stala chyba, která způsobila zmíněné problémy: technik zapomněl dobře utáhnout pojistné ventily a jističe, což mělo za následek tvorbu ledu a zaplavení toalet.

Tagy Boeing 767 Delta Air Lines DL211 NTSB PRG-JFK
68 komentářů