Honeywell vyvinul v Brně nový typ černé skříňky, jako první poskytne online spojení se zemí

Výroba Boeingů 737. Zdroj: BoeingVýroba Boeingů 737. Zdroj: Boeing

Novou černou skříňkou budou už z výroby standardně vybavená letadla Boeing 737, 767 a 777.

Tým vědců a inženýrů z brněnské pobočky společnosti Honeywell vyvinul ve spolupráci se společností Curtiss-Wright nový hlasový záznamník a zapisovač letových dat. Honeywell Connected Recorder-25 (HCR-25) je první certifikovaná černá skříňka na světě, která může být během letu online spojena se zemí prostřednictvím satelitů. Data o letu tak lze získávat průběžně.

Záznamník již získal typovou certifikaci pro letouny Boeing 737, 767 a 777. Na jeho vývoji pracovali brněnští experti čtyři roky. Novou černou skříňkou budou letadla vybavena standardně už z výroby, instalovat si ji však mohou také provozovatelé již vyrobených letounů.

Díky propojení se sítí Inmarsat a jinými satelitními sítěmi umožní HCR-25 leteckým společnostem mít okamžitý přehled o stavu letounu a dění v kokpitu. Dopravci tak mohou díky dalšímu zdroji sběru dat zefektivnit údržbu či výkon. V případě nehody jsou pak všechna data okamžitě k dispozici, což může zrychlit vyšetřování a pomoci zabránit dalším podobným incidentům.

„Zařízení HCR-25 například okamžitě pozná tzv. hard landing (přistání, kdy letadlo narazí na zem větší vertikální rychlostí a silou než normálně, pozn. red.), a dopravce může okamžitě reagovat předepsanou prohlídkou letadla,“ dodává Tomáš Král, vedoucí oddělení Recorders společnosti Honeywell Technology Solutions Czech Republic.

Boeing 737.
Zdroj: HoneywellHlasový záznamník a zapisovač letových dat Honeywell Connected
Recorder-25 (HCR-25).
Zdroj: HoneywellHlasový záznamník a zapisovač letových dat Honeywell Connected
Recorder-25 (HCR-25).
Zdroj: Honeywell
Tagy boeing Boeing 737 Boeing 767 Boeing 777 brno Honeywell Honeywell Aerospace
17 komentářů