dkv-spojujeme

Neratovice, Písek, Rajská zahrada. Další zastávky mají povolení, některé vzniknou letos

Motorový vůz 854 v Neratovicích. Foto: Michal ChrástMotorový vůz 854 v Neratovicích. Foto: Michal Chrást

Na české železnici mohou vyrůst další zastávky, díky kterým by měli mít lidé na vlak blíže než dosud. Několik nových

Na české železnici mohou vyrůst další zastávky, díky kterým by měli mít lidé na vlak blíže než dosud. Několik nových schválil Drážní úřad, již dříve povolené chce letos SŽDC začít stavět.

SŽDC aktuálně soutěží stavbu dvou zastávek: Písek – jih za 16 milionů korun  a Neratovice – sídliště za 24,4 milionu korun. Další získaly nedávno potřebná povolení.

Největší akcí bude vybudování zastávky Neratovice – sídliště na trati z Prahy do Turnova. „V rámci stavby bude vybudováno bezbariérové nástupiště délky 120 m, které bude vybaveno dvěma přístřešky pro cestující, přístřeškem pro jízdní kola a v rámci řešení přístupů k zastávce bude nově zřízen zabezpečený přechod pro pěší, který nahradí stávající vyšlapaný přechod přes trať v ose ulice Dr. E. Beneše,“ uvedl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Podle něj zastávka bude rovněž vybavena vizuálním informačním systémem a bude rekonstruován železniční svršek a spodek v délce 175 m. Hotovo má být příští rok na jaře. Díky zastávce na trati do Prahy budou mít na vlak podstatně blíže obyvatelé hlavního neratovického sídliště.

Kromě Neratovic a Písku letos má začít stavba zastávek Tochovice obec a Velký Luh obec. Ve stádiu prověřování či projektování jsou v současné době zastávky Ostrava-Zábřeh, Praha-Výstaviště, Praha-Liboc, Praha-Dlouhá Míle, Malé Přítočno, Pletený Újezd, Praha-Rajská Zahrada, Praha-Výtoň, Dýšina, Zeměchy (na trati Kralupy – Velvary), Karlovy Vary aréna, Příbram sídliště, Obědovice, Brno-Vídeňská, Černovická terasa a Starý Lískovec.

Drážní úřad v posledních týdnech schválil několik nových označení zastávek a jedné dopravny. Jde o následující místa:

1) Nový Malín – současné nákladiště a zastávka s názvem Nový Malín mezi stanicemi Šumperk a Libina se přejmenuje na Nový Malín dřevosklad (původní záměr provozovatele dráhy byl název Nový Malín pila, obec si ale přála dřevosklad s tím, že na tomto místě nikdy pila nebyla, vždy se tam nacházel dřevosklad). Blíže k obci se pak vybuduje nový nástupní prostor pojmenovaný jako Nový Malín. Názvy budou platné ode dne zahájení provozu.

2) Praha-Rajská zahrada – mezi stanicemi Praha-Vysočany a Praha-Horní Počernice v km 11,143 – 11,342 vznikne nová zastávka, o které se již delší dobu mezi odbornou i laickou veřejností mluví. Ponese název Praha-Rajská zahrada. Název bude platný ode dne zahájení provozu.

3) Troubelice – v Troubelicích vznikne nové nástupní místo Troubelice střed. Zastávka bude umístěna mezi stanicemi Troubelice – Libina v km 20,198 – 20,288. Název bude platný ode dne zahájení provozu.

4) Židovice – na regionální „Švestkové“ dráze Čížkovice – Obrnice dojde od 15. prosince 2019, tj. od změny grafikonu 2019/2020, ke změně názvu železniční zastávky Hnojnice na Židovice. Důvodem je skutečnost, že zastávka leží na katastrálním území obce Židovice.

PROCES STAVEBNÍHO ŘÍZENÍ U DŘÍVE VYDANÝCH NÁZVŮ NOVÝCH ZASTÁVEK:

Červený Újezd u Votic zastávka – výstavba uvedené zastávky je součástí stavby „Modernizace trati Sudoměřice – Votice“, stavební povolení vydáno 12. 7. 2007. Stavba byla již zahájena.

Neratovice sídliště – stavební povolení vydáno 20. 9. 2018. Stavba nebyla doposud zahájena (nebylo ohlášeno zahájení stavby).

Jeníkov-Oldřichov – výstavba uvedené zastávky je součástí stavby „Zvýšení traťové rychlosti v úseku Oldřichov u Duchcova – Bílina“, o stavební povolení bylo požádáno, zatím nevydáno.

Praha-Rajská zahrada – výstavba uvedené zastávky je součástí stavby „Optimalizace traťového úseku Mstětice (mimo) – Praha Vysočany (mimo)“, o stavební povolení bylo požádáno, zatím nevydáno (čekáme na doplnění dalších dokladů).

Hrušovany nad Jevišovkou – 4. 3.2019 byla podána žádost o vydání společného povolení, zatím nevydáno (čeká se na doplnění dalších podkladů).

Dynín zastávka – zastávka uvedena 9. dubna 2019 do zkušebního provozu.

Písek jih – stavební povolení vydáno 18. 12. 2018.

Pro zastávky Hoštka město, Kadaň-Bystřice, Liběchov (současný Liběchov bude Liběchov zámek), Újezd u Chocně-Chloumek, Příbram sídliště, Dýšina, Ostrava-Zábřeh zatím nebylo o stavební povolení požádáno.

Tagy Neratovice-sídliště nové zastávky v síti SŽDC Písek-jih
77 komentářů