Největší provozovatel MAXů odstavil letadla v poušti, Smartwings má všechny v Praze

Boeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest AirlinesBoeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

Letecká společnost Southwest Airlines je další leteckou společností, která naznačila nepříliš velkou důvěru v brzký návrat Boeingů 737 MAX do

Letecká společnost Southwest Airlines je další leteckou společností, která naznačila nepříliš velkou důvěru v brzký návrat Boeingů 737 MAX do provozu. Během víkendu začala přesouvat všechna svá letadla na letiště Victorville.

Letiště umístěné v poušti na jihu Kalifornie je považováno za hřbitov letadel, stojí tu stovky odstavených starých strojů čekajících na šrotaci nebo možný návrat do provozu. Díky velmi suchému podnebí je oblíbené pro dlouhodobé uskladnění letadel.

To může naznačit, že Southwest s nimi příliš v blízké budoucnosti nepočítá. Nelze z toho ale usuzovat, že by je už na letiště přesunul kvůli šrotaci, hlavním důvodem jsou pravděpodobně levné parkovací poplatky. Stejně tak bude pro firmu levnější řešit případné úpravy letadel na jednom místě.

Southwest jsou největším provozovatelem MAXů na světě, aktuálně jich mají ve flotile 34. Už v týdnu naznačil druhý největší provozovatel těchto letadel Air Canada, že se stroji v příštích měsících nepočítá: vyřadil je kompletně z letového řádu.

České Smartwings, které mají ve flotile celkem 7 MAXů, už o víkendu přesunuly všechny své MAXy do Prahy, jako poslední se vrátil bez cestujících stroj z Tel Avivu.

Agentura Reuters upozornila, že včera se zástupci tří amerických aerolinek vydali do Boeingu řešit testování nového software na letadlech. Mluví se o tom, že oficiální schvalování nového software by mohlo začít už příští týden.

Tagy 737 MAX 8 boeing Boeing 737 MAX Southwest Airlines Top uzemnění letadel 737 MAX
15 komentářů