Největší P+R parkovací dům v Praze je před otevřením. Na Černém Mostě vzniklo 886 míst pro auta

Nový P+R parkovací dům na Černém Mostě. Foto: PrahaNový P+R parkovací dům na Černém Mostě. Foto: Praha

Na východě Prahy bude téměř třikrát více míst, než bylo před zahájením stavby. Prostor pro jedno auto vyšel na 850 tisíc korun.

Praha otevře 1. prosince nový parkovací dům P+R na Černém Mostě. Svoji kapacitou půjde o zatím největší kryté parkoviště pro dojíždějící na okrajích Prahy.

Termín otevření oznámil po kontrolním dnu náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. Oproti původní kapacitě běžného parkoviště došlo vybudováním parkovacího domu k téměř ztrojnásobení počtu parkovacích míst.

Z celkového počtu je 89 míst určeno pro parkování aut na plyn. Dalších 22 míst je vyčleněno pro handicapované a 18 místo pro rodiče s dětmi, což jsou speciální širší místa. Osm míst bude sloužit pro nabíjení elektromobilů. V domě je i 28 míst pro motocykly a uzamykatelné místo, kam si mohou cyklisté uložit svůj bicykl. Na jeden den bude stání stát 50 korun.

Odstavení aut na okraji města vyjde Prahu na půl miliardy korun, jedno parkovací místo vychází na zhruba 850 tisíc korun (pokud započítáme pouze nová vzniklá místa). Parkovací dům mezi nákupními centry Makro, Hornbach a Sconto postavila společnost BAK Trutnov. Celkem 291 milionů korun má zaplatit Evropská unie.

Na východním okraji Prahy vznikla nedávno další stání úpravou Chlumecké ulice (celkem 101) „Postupně pracujeme na projektech záchytných parkovišť a neskončíme, dokud nebude dostatek možností zaparkovat a pohodlně přestoupit na MHD na všech okrajích Prahy,“ dodal Scheinherr.

Další parkovací dům se má začít stavět ještě v prosinci v Nových Butovicích, Praha chystá rozšíření parkovišť také u Depa Hostivař a na Zličíně.

Nový P+R parkovací dům na Černém Mostě. Foto: PrahaNový P+R parkovací dům na Černém Mostě. Foto: PrahaNový P+R parkovací dům na Černém Mostě. Foto: PrahaNový P+R parkovací dům na Černém Mostě. Foto: PrahaNový P+R parkovací dům na Černém Mostě. Foto: PrahaNový P+R parkovací dům na Černém Mostě. Foto: Praha
Tagy Černý Most P+R praha Praha 14 rozšiřování P+R parkovišť v Praze
71 komentářů