Největší parkoviště na kola na světě otevřeno. V Utrechtu je místo pro 12 656 bicyklů

Podzemní parkoviště pro kola v Utrechtu. Foto: CU2030Podzemní parkoviště pro kola v Utrechtu. Foto: CU2030

Nádraží v nizozemském Utrechtu se od tohoto týdne pyšní novým světovým rekordem. Na žádném jiném místě na světě není možné

Nádraží v nizozemském Utrechtu se od tohoto týdne pyšní novým světovým rekordem. Na žádném jiném místě na světě není možné na jednom místě zaparkovat tolik jízdních kol, jako zde.

Nové parkoviště Stationsplain je s kapacitou 12 656 míst podle utrechtské radnice největší na světě. Spolu s dalšími deseti tisíci místy v blízkosti nádraží tak mohou odstavit lidé u železniční stanice 22 500 kol. Investorem akce byl nizozemský správce železniční infrastruktury ProRail.

Místa pro kola vznikal ve třech podzemních podlažích. Dosud největší parkoviště pro jízdní kola bylo v Tokiu, kam se vejde 9400 kol.

Podle ProRail si investici vyžádal rostoucí počet cestujících na železnici, kteří chtějí dojet k vlaku co nejblíže na kole. Za poslední roky se počet parkovacích míst u nádraží zvýšil z 200 na 490 tisíc. Vláda chce tento počet ještě navýšit a staví další parkoviště pro kola u jiných stanic. V Nizozemsku podle posledních dat ujedou ročně na kole 15 miliard kilometrů, čtvrtina všech cest obyvatel je právě na kole. V Nizozemsku je 22 milionů kol, na každého obyvatele tak připadá více než jedno.

Tak vysoké hodnoty využití vyžadují kreativní řešení. Například v Nizozemsku stavíme obrovské garáže pro jízdní kola a skutečné „byty pro kola“, abychom všem těmto kolům dali místo. Absolutním vrcholem je největší parkoviště pro jízdní kola na světě na hlavním nádraží v Utrechtu,“ uvedl ProRail v tiskové zprávě. Největší parkoviště pro kola na světě není v Utrechtu náhodou. Právě zde vznikla v roce 1885 první cyklostezka.

Parkování kol je na 24 hodin zdarma, den navíc stojí 1,25 eur. Třípatrovou podzemní garáží vede cyklostezka, dá se z ní tak vyjet dvěma stranami. Digitální systém navádí cyklisty na místa, kde je snadné najít volné místo, cesta na nástupiště je pak záležitostí většinou minuty až dvou. Z nádraží se tak stává multimodální dopravní uzel. Součástí parkoviště je místo pro 1000 sdílených kol v rámci systému OV-fiets.

Projektanti přitom kladli důraz na to, aby se uživatelé garáže cítili pod zemí bezpečně, všechna zákoutí jsou osvětlená, součástí je kamerový systém.

Přednádražní prostor v Utrechtu. Foto: Utrecht.nlPodzemní parkoviště pro kola v Utrechtu. Foto: CU2030Plán podzemního parkoviště pro kola v Utrechtu. Foto: Utrecht.nlPodzemní parkoviště pro kola v Utrechtu. Foto: CU2030Podzemní parkoviště pro kola v Utrechtu. Foto: CU2030

Tagy parkoviště pro kola Top Utrecht
27 komentářů