Nedostatek nových aut táhne dovozy ojetin, jejich ceny rostou

Nová Škoda Octavia, verze Liftback. Foto: Škoda AutoNová Škoda Octavia, verze Liftback. Foto: Škoda Auto

Nedostatek nových vozidel míchá i pořadím nejprodávanějších modelů, Octavia spadla v září na čtvrté místo.

Dlouhé čekání na nová auta řeší tuzemští zákazníci nákupem ojetých vozů ze zahraničí. Dovozy ojetin se blíží svými hodnotami rekordním rokům 2006–2008. Vyplývá to z čerstvých dat Svazu dovozců automobilů (SDA).

Jen za září se do Česka dovezlo 18 824 vozidel, což je letos druhý nejvyšší měsíční objem importovaných vozů a za září nejvyšší počet od roku 2012. „Jejich skladba je z hlediska stáří nadále alarmující. Více než 50 % je starších 10 let a přes 20 % je nad 15 roků. Dá se tak očekávat velmi negativní dopad na celkové stáří vozového parku v ČR, které již dnes dosahuje 15,36 roku,“ uvedl Svaz dovozců automobilů v tiskové zprávě.

Chování spotřebitelů je logické: z nedostatku nových aut ceny ojetin rostou, domácí trh byl navíc kvůli pandemii poznamenám i nedostatkem použitých vozů kvůli restrikcím pro cestování přes hranice. Od ledna do září stoupl meziročně objem dovezených ojetin o 19,65 %.

Ceny ojetin v Česku stouply o 13 %

Trh ojetých vozů se již od začátku koronavirové krize zmenšuje a ceny ojetých aut rostou. „Podle našich analýz došlo v České republice, na Slovensku a v Polsku meziročně k významnému snížení objemu ojetých vozů na hlavních inzertních agregátorech ojetých vozů a s tím i k významnému růstu jejich cen. Největší pokles nabídky jsme zaznamenali v Polsku, kde se počet aut v nabídce snížil o 29 %. Ceny tu vzrostly o 8 %. Druhý největší pokles nabídky jsme zaznamenali na Slovensku, a to o 19 %. Ceny na tomto trhu vzrostly o 10 %. Snížení objemu nabídky se týkalo i České republiky. Celkem to byl pokles o 14 %, následovaný růstem cen o 13 %,“ uvedl Petr Vaněček, provozní ředitel a předseda představenstva AURES Holdings, provozovatele sítě AAA AUTO. Provozovatel sítě autobazarů AAA Auto prodal za prvních devět měsíců celkem 64 716 vozidel.

Trh s novými auty zažívá podle dat o registracích pokles: v září o 16,23 %, jak ukazují statistiky SDA. Nedostatek vozidel míchá i žebříčky nejprodávanějších modelů. Dlouhodobá jednička českého trhu – Škoda Octavia – zaznamenala v září propad až na čtvrté místo za jiné škodovácké modely: Fabii, Kamiq a Scalu. Meziročně registrace nových octavií spadly o 60 %.

Tagy dovoz ojetých vozidel registrace nových vozidel Svaz dovozců automobilů
66 komentářů