Prodeje SUV lámou rekordy, v Evropě dosáhly tržního podílu již 44 %

Peugeot 2008. Foto: PeugeotPeugeot 2008. Foto: Peugeot

Celý evropský trh s novými auty zaznamenal v lednu velký pád.

Automobily kategorie SUV v lednu pokořily další historický rekord. Téměř každé druhé auto, které se v lednu registrovalo v Evropě, bylo této kategorie.

Vyplývá to z dat poradenské společnosti JATO Dynamics. Podle nich v lednu registrace nových vozidel spadly meziročně o 26 % na 839 tisíc vozidel, vozidla kategorie SUV zaznamenaly ale nejvyšší tržní podíl v historii: 44 %.

„Poptávka po SUV neukazuje žádné známky stagnace, vyvíjí se podobně jako v USA či Číně,“ uvedl Felipe Munoz z JATO Dynamics. Registrace SUV v absolutním vyjádření klesly o 18 %. Téměř polovinu všech vozidel SUV tvoří kategorie kompaktních vozů. Nejprodávanějším SUV byl Peugeot 2008.

Z 27 sledovaných trhů klesly prodeje více než dvouciferným tempem ve 24 z nich. Například v Německu registrace spadly o 32 %, ve Španělsku o 52 %. Jedním z mála rostoucích trhů bylo Švédsko, kde jde ale ještě o dopady daňových změn v loňském lednu. Ty vedly k propadu registraci v loňském roce a velkému poklesu základny k porovnání.

JATO ve své zprávě upozorňuje i na zajímavé přesuny v žebříčku nejprodávanějších modelů: v lednu se například dlouhodobá jednička evropského trhu – Volkswagen Golf – dostal až na čtvrté místo, před něj se dostala napříklkad i Dacia Sandero. Škoda Octavia byla v lednu desátá.

Tagy JATO Dynamics registrace nových vozidel trh s novými automobily
52 komentářů