Nedostatek čipů míchá pořadím nejprodávanějších aut. Evropskou jedničkou je Dacia Sandero

Dacia Sandero. Foto: DaciaDacia Sandero. Foto: Dacia

Dacia má v první desítce za červenec i model Duster.

Komplikovaná situace na trhu s novými osobními auty způsobená hlavně nedostatkem některých dílů, zejména v oblasti čipů, výrazně ovlivňuje pořadí jednotlivých značek a jejich prodeje.

Poprvé od uvedení na trh v roce 2008 se stal model Dacia Sandero nejprodávanějším autem na evropském trhu. Ukazují to data o registracích nových vozidel, která zveřejnila společnost JATO Dynamics.

Sandero bylo úspěšnější než Volkswagen Golf, který dlouhodobě žebříček prodejů nových modelů ovládá. Na třetím místě byla Toyota Yaris. Úřady v jednotlivých zemích zaznamenaly registraci celkem 20 425 nových vozů Dacia Sandero, druhý VW Golf zaznamenal o tisíc vozidel horší výsledek.

Nejprodávanější modely aut v Evropě v červenci 2021. Foto: JATO Dynamics

Nejprodávanější modely aut v Evropě v červenci 2021. Foto: JATO Dynamics

Dacia s modelem Sandero zaznamenala velký růst především v Německu a Rumunsku, Sandero ovládlo žebříčky prodejů například ve Francii a Španělsku. Za prvních sedm měsíců je osmým nejprodávanějším evropským autem. V první desítce nejprodávanějších modelů za červenec skončil a i další Dacia: Duster. „Třetí generace Sandera je úspěšná zejména mezi domácnostmi. Dacia jim víceméně nabídla nový model za cenu předchozího,“ řekl Felipe Munoz, analytik JATO Dynamics.

V červenci registrace na celém evropském trhu v meziročním porovnání klesly o 24 %, skončily tak čtyři měsíce předchozího růstu. Další nárůst tržního podílu zaznamenala auta kategorie SUV: tvořily 46,1 % všech registrací. Elektrická auta a plug-in hybridy tvořily v červenci již téměř 17 % všech registrací. Podíl dieselových aut klesl k 22 %.

Tagy Dacia JATO Dynamics registrace nových vozidel
46 komentářů