Nečekané posuny v žebříčku prodejů aut. Hyundai a Dacia vytlačily Volkswagen

I v říjnu zůstala nejprodávanějším vozem na českém trhu Škoda Octavia. Foto: Škoda AutoI v říjnu zůstala nejprodávanějším vozem na českém trhu Škoda Octavia. Foto: Škoda Auto

Prodeje nových aut v Česku narazily zřejmě na svůj vrchol. Druhý měsíc po sobě klesají a i přes velké ovlivnění

Prodeje nových aut v Česku narazily zřejmě na svůj vrchol. Druhý měsíc po sobě klesají a i přes velké ovlivnění srpnovým nárůstem kvůli změně emisních norem za celý rok registrace stagnují.

Zajímavý je i vývoj v prodejích jednotlivých značek: po dlouhé době se na druhé místo v říjnu vrátil Hyundai, na třetí pronikla podruhé v historii českých statistik Dacia.

Podle statistik Svazu dovozců automobilů klesly registrace nových aut v říjnu meziročně o 15,04 %, celkem úřady přihlásily 19 704 vozidel. Za celý rok celkově registrace nových osobních vozů od ledna do října klesly o půl procenta na 227 488 kusů.

Říjnová čísla jsou ovlivněna ještě rekordními srpnovými registracemi, ale také faktem, že z trhu řada modelů dočasně zmizela, protože neprošly ještě novými emisními testy. Patrné je to zejména u Volkswagenu, několik let dvojce českého trhu. V říjnu prodal o téměř polovinu méně aut než loni v říjnu. Spadl tak na čtvrté místo.

Škoda Auto na prvním místě naopak ještě posílila (i přes nepatrný pokles) svůj tržní podíl nad 37 %, což je jeden z nejlepších výsledků v historii firmy. „Desátý měsíc letošního roku se vepíše do historie firmy také jako rekordní měsíc v počtu příchozích klientských objednávek. Škoda v říjnu počtem 10 669 objednaných vozů překonala dosavadní rekord z března 2017,“ říká šéf Škody Auto pro ČR Luboš Vlček.

Překvapením je hlavně druhá a třetí příčka: Hyundai i přes pokles v meziročním porovnání o 21 % skončil v říjnu na druhém místě s 1573 auty. Dacia naopak pokračuje ve své jízdě nahoru: v říjnu prodala o 85 % více aut než před rokem a s 1286 vozy byla třetí. Po čtvrtém Volkswagenu je na pátém místě Peugeot, šestá už je Toyota, na sedmou pozici spadl Ford.

Tagy Dacia Ford hyundai Peugeot registrace aut říjen 2018 Škoda Auto statistiky registrací nových vozidel Svaz dovozců automobilů volkswagen
13 komentářů