Dacia Sandero se stala nejprodávanějším evropským autem, podíl elektromobilů rychle roste

Dacia Sandero, Foto: DaciaDacia Sandero, Foto: Dacia

Vozidla typu SUV dosáhla rekordního podílu přes 50 %.

Trh s novými auty v Evropě roste devátý měsíc po sobě a za duben zaznamenal meziroční nárůst o 16 %. Důvodem růstu je především zrychlení výroby nových aut a postupné uvolnění krize s nedostatkem dílů.

Vyplývá to z dat, která zveřejnila společnost JATO Dynamics. Ukazují velký nárůst podílu elektromobilů i velký úspěch automobilky Dacia. Podle nich byla Dacia sice až jedenáctá v počtu registrací za duben, model Sandero se ale stal nejprodávanějším vozem měsíce, Duster devátým.

Za duben zaznamenala Dacia 18 700 registrací modelu Sandero, meziročně to je nárůst o 44 %. Vůz byl nejprodávanějším v Belgii či Irsku a dvojkou na portugalském a španělském trhu. Škoda Auto se s nárůstem o čtyřicet procent dostala na šesté místo, v první desítce je Octavia.

Nejprodávanější auta v Evropě v dubnu 2023. Foto: JATO Dynamics

Nejprodávanější auta v Evropě v dubnu 2023. Foto: JATO Dynamics

V dubnu se v Evropě registrovalo 960 tisíc nových vozidel. Podle Felipa Munoze z JATO Dynamics jde o čísla, která reflektují rostoucí poptávku i zkrácení dodacích lhůt nových aut.

Tahounem růstu jsou elektromobily, podíl čistě bateriových vozidel stoupl už na 13% , což je meziroční nárůst o tři procentní body. Podle JATO Dynamics byly v růstu vedla především Tesla MG. Firma uvádí, že podíl čínských značek je zatím relativně malý, dosáhly podílu 3,4 %. „ I když se hodně mluví o tom, jak rychle čínské značky v Evropě rostou, jejich tempo získávání trhu je podstatně pomalejší, než mnozí předpovídali,“ řekl Munoz.

Data z trhu ukazují další růst poptávky po vozidlech typu SUV, jejich podíl dosáhl 51,3 %, nejvíce v historii.

Tagy Dacia Dacia Sandero JATO Dynamics registrace nových vozidel
76 komentářů