Nečekané letecké spojení může začít. Izrael a Spojené arabské emiráty propojí jako první flydubai

B737, ilustrační foto. Autor: FlyDubaiB737, ilustrační foto. Autor: FlyDubai

Dopravce ze Spojených arabských emirátů bude od příštího týdne létat do Tel Avivu dvakrát denně. Přímé spojení mezi oběma zeměmi dosud neexistuje.

Letecká společnost flydubai zahájí příští týden pravidelné letecké spojení mezi největším izraelským městem Tel Aviv a největším městem Spojených arabských emirátů Dubaj. Ještě před nedávnem nepředstavitelná letecká trasa zažije v příštích měsících podle plánů dopravců nečekaný rozmach.

Po sérii několika charterových a speciálních letů je flydubai první společností, která začala na tuto trasu prodávat letenky. Firma bude létat čtrnáctkrát týdně, uvedla v tiskové zprávě. Jde o reakci na nedávno podepsané dohody mezi oběma zeměmi, které po desítkách let umožní přímé spojení.

Od založení flydubai je jedním ze závazků společnosti odstraňovat bariéry v cestování a umožnit volný pohyb zboží a osob. Věříme, že nová linka pomůže ekonomickému rozvoji obou zemí,“ uvedl Ghaith Al Ghaith, šéf flydubai. Na linku nasadí Boeingy 737-800. Let trvá zhruba tři a půl hodiny.

Od 2. prosince má na stejné trase také létat izraelský dopravce Israir, od ledna pak izraelská Arkia. Izraelská média upozorňují, že Dubaj bude konkurencí hlavně pro izraelský Eilat u Rudého moře, kam jezdí obyvatelé země často na dovolenou zejména v zimě. Podle původních plánů měly v prosinci také začít létat Emirates, ty zatím start letů posunuly na jaro. V rezervačním systému Emirates již Tel Aviv zanesen je, ale žádné letenky v prodeji nejsou.

Mezi oběma zeměmi chce začít létat rovněž největší izraelský dopravce El Al, který se dohodl na předběžné spolupráci s Etihad Airways.

K uvolňování vztahů začalo docházet letos v létě, kdy prezident Spojených arabských emirátů (SAE) dekretem zrušil zákon, který nařizoval bojkot Izraele. Obě země tak nyní mohou spolu obchodovat a uzavírat finanční dohody. Dekret formálně ruší zákon z roku 1972, zavedený krátce po vzniku SAE. Právní úprava odrážela tehdejší postoj arabských zemí, podle něhož bylo možné stát Izrael uznat jen za předpokladu, že bude existovat samostatný palestinský stát.

Tagy Arkia DXB El Al emirates Etihad Airways flydubai Israir izrael spojené arabské emiráty TLV
2 komentáře