Nečekaná vzpruha pro Boeing. Alaska Airlines pořídí 13 nových 737 MAX 9, vyřadí airbusy

Boeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Boeing

Od povolení provozu pro 737 MAX jde o první aerolinku, která oznámila navýšení počtu letadel ve své flotile.

Jen pár dní poté, co americký Federální úřad civilního letectví (FAA) znovu povolil provoz letadel Boeing 737 MAX přichází pro amerického výrobce letadel další pozitivní zpráva, která by mohla znamenat průlom v nedůvěře některých aerolinek vůči přes rok a půl uzemněným letadlům.

Alaska Airlines se dohodly s leasingovou společností Air Lease Corporation na pronájmu celkem 13 letadel Boeing 737 MAX 9. Dohodu dnes oznámily šesté největší americké aerolinky v tiskové zprávě. Součástí dohody je prodej deseti letadel Airbus A320 leasingové společnosti. První letadla dopravce převezme ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku.

Je to dohoda, která vylepší naši flotilu a poskytne nám provozní, ekologickou i finanční výhodu,“ řekl šéf Alaska Air Brad Tilden. „Airbusy A320 nahrazujeme nejlepším úzkotrupým letadlem, které nyní na trhu je,“ uvedl Tilden. Dolet 737 MAX 9 je o 600 mil delší než u A320, což podle aerolinek znamená možnost otevřít další nové linky.

Alaska Airlines má aktuálně u Boeingu objednáno 32 letadel 737 MAX 9, po flydubai a United Airlines jsou třetím největším zákazníkem delšího typu 737 MAX. První má začít létat na jaře, dopravce už má na svém webu speciální stránky, kde cestujícím vysvětluje, jak jsou letadla bezpečná.

Boeing nezískal zakázku přímo, ALC použije pro dodání letadel zásobu z velké rámcové objednávky na tato letadla. Kvůli problémům letadla přišel Boeing o více než tisíc zakázek, část již vyrobených letadel navíc nemá zákazníky. Ti buď našli možnost, jak smlouvu vypovědět kvůli nedodání v termínu nebo se dostali do ekonomických problémů či zkrachovali. Novou zakázku na 737 MAX letos Boeing získal dosud jen od polských Enter Air.

Tagy 737 MAX 9 Air Lease Corporation Alaska Airlines boeing Boeing 737 MAX 9
9 komentářů