Alaska Airlines převzaly první Boeing 737 MAX 9

Boeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Alaska AirlinesBoeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Alaska Airlines

Americký dopravce vyřadí z flotily všechny airbusy.

Letecká společnost Alaska Airlines je další aerolinkou, která začne létat s Boeingem 737 MAX. V neděli převzala první stroj 737 MAX 9 do své flotily. Pro Boeing jde o mimořádně důležitého zákazníka: jako jeden z mála neredukoval své objednávky, ale naopak je ještě navýšil.

První z celkem 68 objednaných letadel bude mít svoji základnu jen pár kilometrů od místa, kde bylo vyrobeno: na letišti v Seattlu.

Toto letadlo je důležitou částí naší budoucnosti. Věřímu mu, věříme Boeingu a věříme našim zaměstnancům, kteří stráví příštích pět týdnů výcvikem pro bezpečný provoz tohoto stroje,“ řekl šéf Alaska Airlines Ben Minicucci.

Alaska Airlines loni v závěru roku oznámily nový kontrakt s Boeingem. Podle nové smlouvy mají Alaska Airlines převzít celkem 68 letadel MAX 9 během čtyř let, opce je na dalších 52 letadel. Současně si pronajme dalších 13 kusů 737 MAX jako náhradu za airbusy. Firma tím postupně vyřadí všechny Airbusy A320 a chce provozovat pouze Boeingy 737. „Rozhodnutí umožní postupně ukončit pronájmy letadel Airbus A320family, které jsme zdědili nákupem společnosti Virgin America. Boeingy mají více sedaček, jsou úspornější,“ uvedly aerolinky v prohlášení.

Poprvé má dopravce letadlo nasadit do ostrého provozu 1. března na linky ze Seattlu do San Diega a Los Angeles.

Boeing by měl tento týden získat povolení k opětovnému provozu letounů 737 MAX i v Evropě. Letadlo se objevilo už v rezervačním systému Smartwings na konec února. Tuzemský dopravce se ale k návratu uzemněných strojů do provozu chce vyjádřit až poté, co Evropská agentura pro bezpečnost letectví uvolní jejich provoz.

Boeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Alaska AirlinesBoeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Alaska AirlinesBoeing 737 MAX 9 v barvách Alaska Airlines. Foto: Boeing
Tagy 737 MAX 9 Alaska Airlines boeing Boeing 737 MAX
11 komentářů