Boeing má po dvaceti měsících první objednávky na 737 MAX, kupuje ho polský dopravce

Boeing 737 MAX 8 společnosti Enter Air. Foto: Enter AirBoeing 737 MAX 8 společnosti Enter Air. Foto: Enter Air

Enter Air se s Boeingem dohodl na kompenzacích za uzemněná letadla. Dopravce si myslí, že 737 MAX bude nejlepším letadlem na světě.

V záplavě nepříznivých zpráv o rušení objednávek a omezování výroby dnes Boeing oznámil nečekanou novinu. Od polských aerolinek Enter Air přišla zakázka na dodávku až čtyř letadel 737 MAX 8.

Největší polský charterový dopravce dnes podle tiskové zprávy Boeingu podepsal dohodu na nákup dvou nových letadel s opcí na pořízení dalších dvou strojů. Pro Boeing jde o první objednávku na 737 MAX od prosince 2019, kdy pořízení dalších strojů oznámily Southwest Airlines.

Enter Air má ve flotile aktuálně 22 Boeingů 737 NG a dva 737 MAX, které musí být uzemněné. Pokud se naplní předchozí objednávka i nová s opcí, bude mít až deset letadel 737 MAX.

I v současné krizi letectví je důležité myslet na budoucnost. Proto jsme se dohodli na pořízení dalších letadel. Po důkladných testech, kterými 737 MAX prochází, jsem přesvědčen, že půjde o nejlepší letadlo na světě,“ řekl šéf Enter Air Grzegorz Polaniecki.

Enter Air je dalším dopravcem, který se s Boeingem dohodl na kompenzacích za uzemněné stroje. Dohoda je důvěrná a detaily nebyly zveřejněny, Boeing pouze uvedl, že kompenzace budou mít různé podoby a budou rozloženy v čase.

Dohodli jsme se s Boeingem na změně termínu dodávek nových letadel v reakci na situaci na trhu. I když jsou detaily transakce tajné, jsme rádi, že se k nám Boeing choval jako k zákazníkovi,“ dodal Polaniecki.

Pro Boeing jde především o symbolickou zakázku, která by mohla změnit negativní vnímání letadla na trhu. Zákazníci už zrušili od uzemnění letadel loni v březnu téměř 500 objednávek na tyto letouny.

Tagy 737 MAX 8 boeing Boeing 737 MAX Enter Air Top
35 komentářů