Nebezpečná silnice z Prachatic na Libínské Sedlo dostane nový stoupací pruh

Silnice II/141 na Libínské Sedlo. Pramen: Jihočeský krajSilnice II/141 na Libínské Sedlo. Pramen: Jihočeský kraj

Po většinu času by měla být doprava místem stavby vedena kyvadlově s pomocí semaforu.

Jihočeský kraj dnes zahájil přestavbu silnice II/141 mezi Prachaticemi a osadou Libínské Sedlo, která je známá zvýšenou nehodovostí. Silnice, kde se každý rok stanou desítky nehod, mimo jiné dostane nový stoupací pruh. Stavbu za 67 milionů provede Strabag.

„Za tzv. Americkou zatáčkou vybudován nový stoupací pruh v délce 930 metrů. Bude tak možno pohodlně objíždět nákladní automobily, které jsou nuceny před směrovým obloukem velmi zpomalit a dosud pomalou jízdou do kopce blokovaly ostatní dopravu,“ uvedl Jihočeský kraj.

Hotovo by mělo být v září. Po většinu času by měla být doprava místem stavby vedena kyvadlově s pomocí semaforu. Úplná uzavírka je naplánovaná na závěrečnou fázi stavby, kdy bude nutné sjednotit asfaltové vrstvy bez pracovní spáry.

„Tenhle úsek je dlouhodobě kritizovaný, za prvé z důvodu dopravní bezpečnosti a za druhé kvůli průchodnosti tohoto úseku. Ve směru na Volary je následně hraniční přechod Strážný, což je jediný hraniční přechod Jihočeského kraje se Spolkovou republikou Německo. My jsme proto dlouhodobě volali po tom, aby se tady nějaký předjížděcí nebo stoupací pruh vytvořil,“ uvedl starosta Prachatic Jan Bauer.

Silnice II/141 se ve Volarech napojuje na šumavskou tepnu I/39, která před Strážným ústí do silnice I/4. Prachatice jsou jediné okresní město v Jihočeském kraji, kam nevede žádná silnice I. třídy.

Tagy II/141 Jihočeský kraj Prachatice
12 komentářů