Navštívili jsme varšavskou kancelář Ryanairu. Odtud řídí provoz ve střední a východní Evropě

Varšavské operační kontrolní centrum (OCC) letecké společnosti Ryanair. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVaršavské operační kontrolní centrum (OCC) letecké společnosti Ryanair. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Dopravce má v polském hlavním městě operační centrum, stará se o 115 letadel.

V průběhu letních prázdnin měl deník Zdopravy.cz možnost si jako první české médium prohlédnout centrálu letecké společnosti Buzz ve Varšavě. Dopravce patří pod Ryanair, létá se stroji v jeho barvách a letenky prodává prostřednictvím jeho stránek.

Právě z polské metropole je spravována flotila 74 letadel, operující po celé střední a východní Evropě. Pokrývá tak nejen Polsko, ale také Lotyšsko, Litvu, Slovensko, Česko, Maďarsko a Bulharsko. Dvě letadla má Buzz i ve Vídni.

Hlavní a klíčový trh pro Buzz je Polsko, čemuž odpovídá také alokace více než poloviny z celkového počtu letadel. Společnost má na 800 pilotů a 1 700 členů palubního personálu.

„Naše odpovědnosti přesahují pouhý provoz letů. Z naší kanceláře ve Varšavě řídíme nábor pilotů a palubního personálu, spravujeme řízení provozu, řízení posádek a pozemní operace. Naše operační kontrolní centrum (OCC) pokrývá flotily společností Buzz, Lauda Europe a Ryanair UK, což činí celkem 115 letadel. Podobné centrum v Dublinu pak spravuje operace společností Ryanair DAC a Malta Air, pokrývající přes 500 letadel,“ uvedl šéf Buzzu Michal Kaczmarzyk.

Varšavské OCC řídí plánování letů a komunikaci s místním řízením letového provozu a Eurocontrol, řeší záležitosti ohledně posádek, řídí činnosti spojené s letadly na zemi, jako je tankování či manipulace, ve spolupráci s personálem letišť poskytuje zákaznický servis cestujícím zpožděných letů. Právě zde jsou činěna například rozhodnutí o využití záložních posádek. V centru pracuje přes 45 lidí. Zajišťují nepřetržité pokrytí.

Varšavské operační kontrolní centrum (OCC) letecké společnosti Ryanair.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVaršavské operační kontrolní centrum (OCC) letecké společnosti Ryanair.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVaršavské operační kontrolní centrum (OCC) letecké společnosti Ryanair.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý
Tagy Buzz FR Ryanair
10 komentářů