Založili odbory, dostali padáka. Dcera Ryanairu v Praze se snaží zbavit zástupců zaměstnanců

Letadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště PrahaLetadlo Ryanairu na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

Letecká společnost Buzz, která patří pod největší evropské aerolinky Ryanair, propustila tři zaměstnance, kteří jsou ve vedení odborové organizace B.United.

Letecká společnost Buzz, která patří pod největší evropské aerolinky Ryanair, propustila tři zaměstnance, kteří jsou ve vedení odborové organizace B.United. Stalo se tak necelých 24 hodin poté, co oznámili vedení firmy vznik celé organizace.

Jména členů odborové organizace zaměstnavateli neprozradili, jen tři členy vedení. Všichni dostali výpověď. Podle českých zákonů přitom musí výpověď odborovým funkcionářům projednat právě s odbory. „Založili jsme odborovou organizaci kvůli tomu, abychom mohli se zaměstnavatelem zahájit dialog o našich pracovních podmínkách. Výpověď tak krátce po založení nás překvapila a budeme se proti ní bránit všemi dostupnými prostředky,“ řekl předseda odborové organizace Matteo Pizzolato.

Buzz je v Praze po skupině Smartwings druhou největší aerolinkou. Podle Pizzolata začali zaměstnanci o odborové organizaci mluvit zhruba před rokem, když se začal řešit přesun z Ryanairu pod Buzz. „Velké části zaměstnanců se to nelíbilo, byli jsme postaveni prakticky před hotovou věc,“ dodal Pizzolato. Odborová organizace oficiálně vznikla krátce poté, co zaměstnavatel předložil zaměstnancům nové, výrazně horší kontrakty až na pět let.

Podle svých slov nemůže kvůli podmínkám smlouvy uvést, za co konkrétně dostali odboráři výpověď. Celá skupina Ryanair začala ale s propouštěním kvůli dopadům současné pandemie koronaviru.

Mluvčí Buzz Olga Pawlonka uvedla, že výpověď souvisí s dopady pandemie koronaviru. „Bohužel jsme museli v Praze propustit celkem 20 lidí. Celá skupina oznámila propouštění 3 000 lidí už 1. května,“ řekla Pawlonka.

B.United byla zaregistrována u rejstříkového soudu v Praze a spadá pod Odborový svaz dopravy. Ten už případ výpovědi odborářům řeší. „Poskytujeme jim plní právní servis, celou situaci šetříme. Někteří zaměstnavatelé, zejména ti zahraniční, se často v Česku chovají tak, jak by si nikdy doma nedovolili. Nenecháme si to líbit,“ řekl předseda OSD Luboš Pomajbík.

Kvůli výpovědi už vznikla i petice. V ní autoři uvádí, že strategií Ryanairu je šíření strachu. Požadují zrušení výpovědi třem členům i zahájení dialogu. Je pod ní aktuálně přes osm stovek podpisů.

 

Tagy B.United Buzz Ryanair Top
108 komentářů