Navrhněte vzhled našeho padesátého Airbusu A220, žádá veřejnost airBaltic

airBaltic a jeho Airbus A220-300 v nátěru připomínajícím 100 let Lotyšska. Foto: Letiště PrahaairBaltic a jeho Airbus A220-300 v nátěru připomínajícím 100 let Lotyšska. Foto: Letiště Praha

Výherce získá voucher v hodnotě 3 000 eur.

Flotila letecké společnosti airBaltic se v listopadu příštího roku rozroste o padesátý Airbus A220. Lotyšský národní dopravce při té příležitosti vybízí veřejnost, aby se na vzhledu jubilejního letounu sama podílela. Šanci má prakticky každý, stačí mít více jak 18 let a nebýt součástí vedení aerolinky. Podrobnosti jsou na jejím webu.

Zájemci z řad umělců, designerů či kreativních talentů mohou možnou budoucí podobu nejen navrhnout, ale rozhodnout, která vyhraje. Návrhy doplněné o stručný popis v lotyštině nebo angličtině, co vyjadřují, jak souvisejí s airBaltic a proč se hodí pro 50. letadlo, lze posílat do 12. prosince. Následně je vyhodnotí komise, přičemž vybere až 20 z nich a o vítězi nechá mezi 19. prosincem a 4. lednem hlasovat členy airBaltic Clubu.

Výherce obdrží voucher v hodnotě 3 000 eur, jeho iniciály se objeví na skutečném letounu s vítěžným livery a zcela jistě získá také pozornost médií. Myslelo se i na hlasující členy airBaltic Clubu, kteří se mohou zapojit do slosování o šanci se s letadlem opatřeným výherním nátěrem osobně proletět.

AirBaltic vkládá do letadel Airbus A220-300 maximální důvěru. Počet těchto strojů v jeho flotile se tak nezastaví ani na zmíněné jubilejní padesátce. K dosažení cílové stovky letounů učinil dopravce významný krok před dvěma týdny na aerosalonu v Dubaji, přiobjednal si jich ještě 30 s opcí na dalších 20. Po dodání všech zasmluvněných Airbusů A220 bude jejich největším provozovatelem v Evropě.

Do navrhování budoucí podoby letounů zapojil veřejnost nedávno také sám Airbus. Výrobce letadel uspořádal soutěž na budoucí podobu jeho nákladního letounu A350F. Porota Airbusu nevybrala jen jeden vítězný návrh, ale rovnou dva, které následně spojila. Finální livery se podobá balíkové zásilce. Do soutěže přišlo více jak čtyři tisíce návrhů.

Budoucí livery Airbusu A350F. Zdroj: Airbus

Budoucí livery Airbusu A350F. Zdroj: Airbus

Tagy A220 airBaltic Airbus A220 BT BTI
Žádné komentáře