Návrat linky Praha – Káhira po více než deseti letech. Smartwings žádají o povolení

Boeing 737-800 letecké společnosti Smartwings s registrací OK-TVF v Saúdské Arábii. Foto: SmartwingsBoeing 737-800 letecké společnosti Smartwings s registrací OK-TVF v Saúdské Arábii. Foto: Smartwings

ČSA spojení ukončily v roce 2011.

Po více než deseti letech by mohla mít Praha opět pravidelné přímé spojení s egyptským hlavním městem Káhirou. Na trasu chtějí vstoupit Smartwings.

Jejich zájem vyplývá ze žádosti o udělení takzvaných přepravních práv na této trase zveřejněné na úřední desce ministerstva dopravy. Smartwings v dokumentu uvádějí, že chtějí létat až desetkrát týdně.

Zatímco do Egypta z Prahy míří týdně desítky letů k přímořským letoviskům, do hlavního města se přímo z Prahy nelétá. Linka Českých aerolinií vydržela v provozu přes šedesát let, skončila v roce 2011 v jedné z mnoha vln osekávání sítě dopravce. V minulosti se z Káhiry objevily ještě občas mimořádné lety EgyptAir, nešlo ale o pravidelnou linku.

Mezi Českem a Egyptem není otevřené nebe, dopravci tak musí žádat o povolení k přepravním právům a žádost o ně mohou podat i další dopravci. Aktuálně to není ale příliš pravděpodobné.

Cairo International Airport je největším letištěm v Egyptě, loni odbavilo přes 20 milionů cestujících.

Tagy CAI Káhira prg PRG-CAI smartwings
34 komentářů