Nákladní dopravci se spojili se SŽDC v lákání mladých k práci na železnici

Studenti si během speciální akce mohli vyzkoušet například lokomotivní trenažer. Foto: ŽESNAD.czStudenti si během speciální akce mohli vyzkoušet například lokomotivní trenažer. Foto: ŽESNAD.cz

Vůbec poprvé se spojilo sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz se Správou železniční dopravní cesty v kampani, která má přilákat zejména

Vůbec poprvé se spojilo sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz se Správou železniční dopravní cesty v kampani, která má přilákat zejména mladé lidi k práci na železnici.

Během interaktivní akce „Budoucnost je na železnici“ seznamovaly obě organizace společně s Vyšší odbornou školou a střední školou technickou v České Třebové žáky, studenty a širokou veřejnost s životem na české železnici v 21. století.

Žákům jsme představili život na železnici z druhé strany, ne pouze ze sedadla cestujícího. Železnice jako taková, nabízí nepřeberné možnosti uplatnění a cílem bylo ukázat možnosti a krásu moderní železnice, tak jak ji běžní cestující nemohou poznat. K vidění byla například víceúčelová lokomotiva Vectron, moderní Traxx, speciální měřicí vozy, čistička kolejového podloží nebo hasičská technika SŽDC,“ řekl jeden z pořadatelů akce Evžen Nečas ze společnosti LokoTrain. Poselstvím akce bylo zejména ukázat, že dnes už zaměstnání na železnici není o špinavé práci topiče u parní lokomotivy, ale o moderních strojích či technologii budoucnosti.

První den byla akce určena žákům a studentům základních škol, kteří se mohli prakticky seznámit s životem na železnici. Sobota byla věnována široké veřejnosti. K vidění byly lokomotivy dopravců LokoTrain, ČD Cargo, Metrans Rail a GJW Praha s prohlídkou kabiny strojvedoucího a komentářem.

Veřejnost měla také možnost nahlédnout do řídícího stavědla výpravčích. Na místě byly profesní stánky dopravců a prezentace možností uplatnění se na železnici. Zájemci si také mohli prohlédnout moderní hasičskou techniku SŽDC, která je určena nejenom pro železnici.

V prostorách místní střední technické školy si pak mohli zájemci vyzkoušet jízdu na simulátoru lokomotivy, prohlédnout si výstavu modelové železnice a postavit vlakovou cestu v dopravním sále,“ dodal ředitel školy Jan Kovář.

Tuzemskou železnici, podobně jako jiná odvětví, trápí několik let velký nedostatek zaměstnanců.

Tagy nábor zaměstnanců Žesnad.cz
64 komentářů