Nádraží z kontejnerů. Správa železnic poprvé zkusí zbourat výpravní budovu a nahradit ji moduly

Nádraží Řetenice. Autor: ŠJů, Wikimedia CommonsNádraží Řetenice. Autor: ŠJů, Wikimedia Commons

Železniční stanice Řetenice bude prvním nádražím v zemi, kde Správa železnic nahradí stávající výpravní budovu takzvaným modulárním systémem. V praxi

Železniční stanice Řetenice bude prvním nádražím v zemi, kde Správa železnic nahradí stávající výpravní budovu takzvaným modulárním systémem. V praxi půjde o budovu složenou z kontejnerů.

Za necelých půl milionu korun hledá Správa železnic firmu na dokumentaci pro stavební povolení pro budovu postavenou z kontejnerů. „Její konstrukční systém bude modulární a bude založen na bázi kontejnerových staveb a bude umožňovat operativní rozšiřování anebo zmenšování budovy manipulací s jednotlivými moduly,“ uvedla Správa železnic v zadávací dokumentaci.

Podle mluvčího Správy železnic Marka Iliaše jde o pilotní projekt na řešení železniční stanice modulárním systémem. „Ověří aplikovatelnost tohoto řešení v podmínkách železnice. Následná aplikace i v ostatních lokalitách závisí mimo jiné i na reakci veřejnosti,“ řekl Illiaš.

Pro současné podmínky železnice je řada výpravních budov zbytečně velká. Jde o pozůstatky doby, kdy dráha zaměstnávala podstatně více lidí než dosud. Správa železnic se v některých stanicích snaží najít jiné využití, například pro kanceláře zaměstnanců různých státních úřadů. Naposledy takto začala pracovat část zaměstnanců České správy sociálního zabezpečení na břeclavském nádraží, jedná se také o přesunu části kanceláří ostravského finančního úřadu do budovy vítkovického nádraží.

V případě Řetenic je výpravní budova podle Správy železnic v nevyhovujícím stavu.  „V rámci stavby bude na místě stávající výpravní budovy vybudována nová budova odpovídající dimenzím a vybavení pro cestující a složky Správy železnic,“ uvedla Správa železnic v zadávací dokumentaci.

Stanice Řetenice prochází velkou proměnou i mimo výpravní budovu, vznikají zde nová nástupiště a zrychlují se úseky tratě kolem stanice.

Tagy modulární systém nádraží Řetenice Správa železnic Top výpravní budova
132 komentářů