Naděje pro zachování letiště Líně. Volkswagen podle FT odkládá výstavbu gigafactory

Protest proti rušení letiště Líně. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comProtest proti rušení letiště Líně. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Volkswagen se podle listu soustředí nejprve na výstavbu závodu na baterie v USA.

Odpůrci rušení letiště Líně kvůli výstavbě nové gigafactory koncernu Volkswagen na výrobu baterií do elektromobilů získali novou naději, že letadla od Plzně nezmizí.

Podle listu Financial Times koncern odkládá zatím na neurčito své plány postavit závod na výrobu baterií v zemích východní Evropy. Česko s lokací na letišti Líně bylo jedním z možných míst, kde měla továrna vzniknout a vláda již začala připravovat kroky ke zrušení letiště.

Financial Times uvádí, že důvodem jsou plánované pobídky na stavbu podobné továrny v Severní Americe, konkrétně v USA. Podle listu jsou pobídky od americké vlády tak lákavé, že se automobilka soustředí na urychlení projektu v USA.

Plány na vybudování gigafactory u Plzně budí od zveřejnění záměru velké emoce. Například podle primátora Plzně Romana Zarzyckého není projekt pro region vhodný. Vláda investici za 120 miliard korun považuje za klíčovou pro transformaci tuzemského autoprůmyslu. V únoru předseda představenstva Škody Auto Klaus Zellmer řekl, že koncern Volkswagen bude zřejmě potřebovat na finální rozhodnutí o lokalitě pro chystanou továrnu více času. Zdůvodnil to případným zohledněním změn v novém balíčku podpůrných opatření v programu Green Deal, který chystá v Evropě.

Tagy Gigafactory Letiště Líně volkswagen
116 komentářů