Na železnici se otevře nová zastávka Neratovice sídliště, další budou následovat

Nová zastávka Neratovice sídliště. Pramen: Správa železnicNová zastávka Neratovice sídliště. Pramen: Správa železnic

Síť železničních stanic a zastávek bude od května o jednu bohatší. Správa železnic finišuje se stavbou nové zastávky Neratovice sídliště,

Síť železničních stanic a zastávek bude od května o jednu bohatší. Správa železnic finišuje se stavbou nové zastávky Neratovice sídliště, kde mimo jiné vzniklo 120 metrů dlouhé nástupiště, stojany pro desítky kol či přechod zabezpečený signalizací.

Do konce letošního roku se mají otevřít ještě další tři zastávky. Vlaky začnou zastavovat také u sídliště v Příbrami, u hokejového stadionu v Karlových Varech a na zastávce Jeníkov-Oldřichov v Ústeckém kraji. Sem se přesunou nástupiště ze stanice Oldřichov u Duchcova.

V příštích dvou letech by se pak mělo otevřít několik dalších zastávek a jedna stanice. Na čtyřkolejné přeložce koridoru v Praze roste nová stanice Praha – Zahradní Město a zastávka Praha – Eden. Pro veřejnost by se měly otevřít v průběhu příštího roku. Cestování vlakem po metropoli má zlepšit i zastávka Praha – Rajská zahrada, která vznikne u stejnojmenné stanice metra.

Součástí rekonstrukce a elektrizace trati Brno – Střelice pak je výstavba zastávek Brno –  Starý Lískovec a Ostopovice. Jejich zprovoznění se plánuje na příští rok, ve Starém Lískovci vybuduje město Brno přestupní terminál, kam budou zajíždět i trolejbusy od bohunické nemocnice.

V rámci revitalizace trati ze Staré Paky do Trutnova vznikne rovněž v roce 2021 nová zastávka v Roztokách u Jilemnice, která se bude nacházet blíže obci a nahradí tamní stanici. To samé platí i o plánované zastávce Troubelice střed, která je součástí projektu elektrizace traťového úseku z Libiny do Uničova. Ta navazuje na již probíhající stavbu mezi Uničovem a Olomoucí.

Přehled nových zastávek

Název

Kraj

Předpokládaný rok otevření

Neratovice sídliště

Středočeský

2020

Příbram sídliště

Středočeský

2020

Karlovy Vary-Aréna

Karlovarský

2020

Jeníkov-Oldřichov

Ústecký

2020

Praha-Zahradní Město*)

Praha

2021

Praha-Eden

Praha

2021

Brno-Starý Lískovec

Jihomoravský

2021

Ostopovice

Jihomoravský

2021

Roztoky u Jilemnice zastávka

Liberecký

2021

Troubelice střed

Olomoucký

2021

Praha-Rajská zahrada

Praha

2022?

*) stanice

Tagy nové zastávky Správa železnic
44 komentářů