Na vlaky v Novém Údolí bude o sobotách navazovat mikrobus na Třístoličník

Nové Údolí, Šumava. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNové Údolí, Šumava. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Podle organizátorů otevře tato okružní doprava nové výletní možnosti na česko-bavorském pomezí.

V šumavském Novém Údolí bude možné od soboty znovu využívat zdejší vymoženost, kterou je přestup hrana/hrana mezi vlakem a silniční dopravou. Obce Strážný a Stožec zde ve spolupráci se spolkem Pošumavská jižní dráha spustí charterovou letní přepravu mikrobusem „Stožečák“ po okruhu Stožec – České Žleby – Strážný – Nové Údolí – Třístoličník. Jezdit bude vždy v sobotu, a to dvakrát tam a zpět.

Podle organizátorů otevře tato okružní doprava nové výletní možnosti, například ze Stožce na hrad Kunžvart nebo z Českých Žlebů a Strážného na Třístoličník. Mikrobusové spoje budou v Novém Údolí navázány na vlaky, bude tak možné dojet například z Českých Budějovic do Strážného nebo se dostat na Třístoličník dostatečně brzy ráno, aby bylo možné pohodlně absolvovat hřebenovou trasu.

„Stožečák“ má doplnit bavorskou linku 606, která jezdí z Nového Údolí na Třístoličník pětkrát denně avšak od zastávky za hranicí. Dopravce nemá mezinárodní licenci. Organizátoři české linky upozorňují, že jde o příležitostnou dopravu a je nutná rezervace předem přes internet. Jízdní řády a další informace jsou v plakátu k nové lince.

K vlakům v Novém Údolí, kde je zánovní nástupiště, v minulosti turistické autobusy zajížděly, definitivní konec pro ně znamenal Covid. Spolek a obce se snaží o jejich obnovu.

Tagy Nové Údolí Pošumavská jižní dráha Stožec Šumava
6 komentářů