Na Opatově vznikne nový parkovací dům za tři čtvrtě miliardy. Střecha bude zelená

Vizualizace parkovacího domu na Opatově. Foto: SatraVizualizace parkovacího domu na Opatově. Foto: Satra

Parkovací dům vyroste v Chilské ulici vedle stávajícího povrchového stání.

Pražští radní schválili stavbu dalšího velkého P+R parkoviště na okraji Prahy. Na Opatově u metra C a začátku dálnice D1 má vzniknout dům se zhruba 500 místy s odhadovanou cenou 750 milionů korun. Na dnešním jednání radní odsouhlasili vypsání soutěže.

„Bude to unikátní dopravní stavba. Hledali jsme způsob, jak elegantně pracovat s okolním terénem, nezničit jej, začlenit do něj P+R parkoviště a ještě z něj vytvořit nové místo plné zeleně pro trávení volného času,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr. Z jedné strany tak bude parkoviště, z druhé park. Parkovací dům vyroste v Chilské ulici, kde je nyní povrchové P+R parkoviště.

Parkovací dům je navržen jako dvojtrakt s polorampovým uspořádáním vnitřních ramp, výškově členěný na jedno podzemní a tři nadzemní podlaží. Celková kapacita 498 parkovacích stání zahrnuje 10 míst pro invalidy, 56 míst pro vozidla CNG/LPG, 5 stanic pro elektromobily a uzavíratelnou místnost pro parkování kol. Objekt je částečně zakomponován do valu s izolační zelení. Nepřesahuje niveletu stávající okolní zástavby a netvoří tak pohledovou bariéru.

„Přístup na vyšší úroveň je řešen bezbariérově s ohledem na primární předpokládané uživatele parku, tedy obyvatele domova s pečovatelskou službou a rodiny s dětmi. Parkové ztvárnění horní střechy vytváří promenádu s množstvím odpočinkových míst s možností společenského vyžití ve formě hřiště na pétangue, fitness pro seniory či krytého přístřešku s šachovými stolky. Svým materiálovým a konstrukčním řešením umožní bezpečný pobyt obyvatel všech věkových kategorií. Nová budova záchytného parkoviště na Opatově, respektive její zelená střecha je velkou příležitostí pro přeměnu nekultivovaného prostředí v atraktivní prostor k životu,“ popisuje projekční společnost Satra návrh na svém webu, kde jsou další vizualizace celého záměru.

V Praze loni došlo k otevření zatím největšího parkovacího domu na Černém Mostě, začala stavba P+R domu v Nových Butovicích.

Vizualizace parkovacího domu na Opatově. Foto: SatraVizualizace parkovacího domu na Opatově. Foto: SatraVizualizace parkovacího domu na Opatově. Foto: Satra
Tagy Opatov P+R P+R Opatov praha
44 komentářů