Praha vybrala podobu velkoplošných maleb u tří stanic metra

Praha se snaží velkoplošnými malbami vracet do veřejného prostoru umění.

Lidé na pražském Opatově budou chodit kolem velkoformátové malby s názvem Flora a fauna od Ondřeje Vyhnánka. Objeví se na objektu nouzového výstupu ze stanice metra Opatov, který se nachází na začátku tamního Centrálního parku. O umístění takzvaného mural artu rozhodla veřejnost v online anketě pořádané Dopravním podnikem hl. m. Prahy (DPP) a Městskou částí Praha 11.

Ankety, ve které veřejnost vybírala ze čtyř návrhů velkoformátových murálů  na objekt nouzového východu ze stanice metra Opatov, se zúčastnilo celkem 1 491 osob. Námět „Flora a fauna“ Ondřeje Vyhnánka zvítězil s převahou 509 hlasů, tj. získal 34 % všech hlasů došlých do ankety. Celková plocha, kterou mural art na Opatově pokryje, je zhruba 280 m2. Na zhotovení díla bude potřeba cca 110 litrů fasádních barev (šedivá, zelená, oranžová, červená a bílá), dále tónovací barvy a dohromady stovky kusů aerosolových sprejů v různých odstínech (např. oranžový, zelený, pruská modř, šedivý a další).

Hotovo do dokončení modernizace stanice

Práce na dílu začnou na konci října a potrvají zhruba měsíc. Hotové dílo bude odhaleno současně se zprovozněním modernizované stanice metra Opatov a nových výtahů, které zde DPP buduje.

Projekt opatovského murálu je součástí naší snahy vrátit do veřejného prostoru umění. Právě názor veřejnosti tak byl pro výběr díla klíčový a já mám radost, že se nám ji prostřednictvím jednoduché internetové ankety podařilo zapojit. Murál Opatov je sice z pohledu celkové rekonstrukce stanice metra drobnost, pro cestující směřující k Centrálnímu parku však půjde o výrazný vizuální prvek,“ řekl Martin Duška, radní Městské části Praha 11 pro dopravu a otevřenou radnici.

Praha současně vybrala i velkformátové murály pro okolí stanic metra Bořislavka a Nové Butovice a autobusové zastávky Spořilov. Jde o návrhy, které zvítězily v projektu MuralArtUM 2020 organizovaném Galerií hl. m. Prahy (GHMP), hlavním městem, DPP a dotčenými městskými částmi. U stanice Bořislavka svůj návrh ztvární malířka Veronika Zapletalová, na Nových Butovicích graffiti autor tvořící pod pseudonymem Zebone a u autobusové zastávky Spořilov dvojice Karolína Vintrová a Petr Domorád.

Popis jednotlivých děl

Opatov – Ondřej Vyhnánek

Návrh Fauna a flóra

Návrh Fauna a flóra

V návrhu na velkoformátovou malbu se nachází stylizovaní motýli druhu babočka bodláková (Vanessa cardui) a lilie tygří (Lilium lancifolium), které mají velmi podobnou vizualitu. Téma vychází z tajemné estetiky mikrosvěta, mimikrických principů a vizuálních znaků rostlin a okřídleného hmyzu. Skica je inspirovaná dobovými knižními vědeckými ilustracemi, především prací umělce art deco Eugène Séguye. Oranžovo-červená barevnost se shoduje s barvou metra linky C.

Bořislavka – Veronika Zapletalová

Výtvarné řešení u stanice Bořislavka

Výtvarné řešení u stanice Bořislavka

U stanice metra Bořislavka bude svůj návrh malovat Veronika Zapletalová, která na místo citlivě reaguje odkazy na blízkou krajinu – výhled do zelené prázdné krajiny údolí Dejvického potoka  s jezery. Návrh byl oceněn také proto, že podporuje intimitu místa a respektuje poměrně malý prostor mezi výstupem z vestibulu metra do uliční úrovně a opěrnou zdí.

Nové Butovice – Zebone

Mural Art Nové Butovice

Mural Art Nové Butovice

U stanice metra Nové Butovice, ze strany autobusového terminálu, vyhrál návrh známého graffiti autora tvořícího pod pseudonymem Zebone. Návrh abstrahuje téma města a výtvarné pojetí je velmi blízké řešení architektury této stanice. Zapadá do okolního prostředí svou odpovídající barevností  i vnitřním významem s motivy okolního sídliště. „Jde o graffiti řešení snažící se barevně navázat na dominantní střechu autobusového terminálu. Bílé linky v návrhu mohou odkazovat na bednění v podhledovém betonu, geometrická kompozice se snaží zapadnout do pravoúhlé konstrukce budovy,“ uvádí Zebone ve svém zdůvodnění.

Autobusová zastávka Spořilov – Karolína Vintrová a Petr Domorád

Autobusová zastávka Spořilov

Autobusová zastávka Spořilov

Třetí lokalitou, kde se bude realizovat vítězný návrh autorské dvojice Karolína Vintrové a Petr Domoráda, je zeď vily u zastávky autobusu Spořilov. Návrh byl oceněn komisí zvláště kvůli vtipnému řešení na zapojení lidí čekajících na autobus do spontánní hry. Motiv labyrintu, který průběžně zahuštěním klikatících se linií nabývá na složitosti a obtížnosti, je zároveň silným dekorativním vzorem. Nekonkuruje sousednímu obydlí zástavbě. Komise ocenila také využití plasticity materiálu, funkční a interaktivní design. „Naším námětem je bludiště. Vybízíme k interakci se stěnou při čekání na MHD a přímo reagujeme na prostředí, ve kterém se stěna nachází. Zeď je určena k pozorování z blízka i z dálky. Zblízka bude interaktivní hrou a z dáli bude působit jako ornamentální gradient,“ zmiňuje Karolína Vintrová, spoluautorka návrhu.

Tagy Bořislavska Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp mural art Nové Butovice Opatov praha Spořilov
14 komentářů