Na Hradčanské je první pražská zastávka se zelenou střechou

Zelená střecha zastávky na Hradčanské. Pramen: JCDecauxZelená střecha zastávky na Hradčanské. Pramen: JCDecaux

Společnost JCDecaux ve spolupráci s firmou Greenville postavila na Hradčanské první pražskou zastávku MHD, jejíž střechu kryje zelený trávník a

Společnost JCDecaux ve spolupráci s firmou Greenville postavila na Hradčanské první pražskou zastávku MHD, jejíž střechu kryje zelený trávník a směs rostlin. Má jít o opatření, které má zlepšit klima v okolí a ochránit cestující před přílišným letním horkem. Podobné zastávky již stojí v řadě světových metropolí, například Paříži, Singapuru, Utrechtu nebo Sheffieldu.

„V našich klimatických podmínkách se na přístřešky tohoto typu hodí například rozchodníky, suchomilné trávy a byliny, netřesky a některé skalničky. Mají velkou schopnost regenerace a jsou schopné obstát i v nepříznivých podmínkách, dlouhodobém suchu, horku nebo naopak deštivém období a mrazech,“ uvedla firma v tiskové zprávě.

Podle ní jsou zelené střechy či solární panely na zastávkách trendem dneška. Zastávky se solárními panely na střechách v Praze již stojí. Jsou jich tři stovky a vznikly na základě dohody mezi JCDecaux a městem v roce 2009.

Současná smlouva mezi Prahou a JCDecaux vyprší v létě 2021, město se rozhodlo vypsat nové koncesní řízení. „Před koncem smlouvy musí JCDecaux zastávky demontovat a místa uvést do původního stavu. Demontáže musí začít již v září příštího roku,“ uvádí JCDecaux.

Tagy JCDecaux MHD Praha zastávka Hradčanská
12 komentářů