Na části Západního okruhu Plzně je zákaz předjíždění, chystá se zkapacitnění křižovatky

Západní okruh Plzně. Foto: Aleš Tolar / Facebook.comZápadní okruh Plzně. Foto: Aleš Tolar / Facebook.com

Kraj začíná připravovat rozšíření na čtyři pruhy.

Jen necelé tři měsíce po otevření Západního okruhu Plzně došlo k prvním změnám dopravního značení. Na většině mostní estakády přes údolí Mže je nově zákaz předjíždění, na dvou místech bude brzy snížena rychlost na 70 km/h. Jde o reakci na nehody, které se staly po otevření nové části obchvatu Plzně.

O omezeních informoval náměstek primátora Plzně Aleš Tolar na svém facebookovém profilu. „Opatření jsou v zájmu bezpečnosti všech, kdo novou komunikaci využívá. Dle aktuálního sčítání to je denně až 19 000 vozidel,“ uvedl Tolar. Okruh tak přináší snížení dopravní zátěže na mnoha místech v centru města, například na Karlovarské až o pětinu. Ulevil také řadě obcí.

Další změnou bude omezení rychlosti na 70 km/h, to má nastat v v místě křižovatky do Zadních Skvrňan a na mostě přes Slovanské údolí.

Od otevření čelí kraj kritice, proč nebyl od začátku obchvat postaven jako čtyřpruhový. Nyní poprvé připustil, že k jeho rozšíření může dojít. „Město intenzivně připravuje ve spolupráci s ŘSD a krajem zkapacitnění okružní křižovatky u Makra (proběhne v letech 2024/25) a také začne s výkupy pozemků pro to, aby mohl být v budoucnu Západní okruh rozšířen o další dva pruhy,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Čížek.

Západní okruh Plzně. Foto: Aleš Tolar / Facebook.comOtevření Západního okruhu Plzně. Foto: Plzeňský krajOtevření Západního okruhu Plzně. Foto: Plzeňský krajZápadní okruh Plzně, stav leden 2023. Foto: Plzeňský krajTestování autobusu na Západním okruhu Plzně. Foto: PMDPTestování autobusu na Západním okruhu Plzně. Foto: PMDP