Moravskoslezský kraj vybírá železničního dopravce pro Bruntálsko, stačí mu starší vozidla

Rychlíky linky R27 v Krnově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czRychlíky linky R27 v Krnově. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Smlouva bude jen do roku 2029.

Moravskoslezský kraj začal vybírat dopravce, který od prosince příštího roku zajistí na další čtyři roky provoz na vybraných tratích s přesahem do Olomouckého kraje. Hodnotu zakázky odhadl na 1,559 miliardy korun.

V nabídkovém řízení pro provozní soubor Bruntálsko zveřejněném na profilu zadavatele hledá dopravce pro provoz na tratích 292 (Zábřeh na Moravě -) Šumperk – Krnov, 310 Olomouc – Opava, Rýmařov – Valšov, 321 Opava východ – Ostrava-Svinov – Ostrava hl. n./Ostrava-Vítkovice – Ostrava-Kunčice. Od roku 2027 by pak měl převzít i rychlíky linky R27 z Olomouce do Ostravy přes Krnov. Ty platí ministerstvo dopravy, ale kraj se se státem dohodl, že výběr dopravce provede sám. Dosud na těchto tratích jezdí České dráhy. Administrátorem zakázky je MT Legal.

Vypsání nabídkového řízení předcházely předběžné tržní konzultace s dopravci, kterých se zúčastnili všichni hlavní hráči na železnici s výjimkou RegioJetu. Smlouva bude do prosince 2029.

Důvodem je skutečnost, že kraj by rád v budoucnu využil na těchto trasách alternativní pohony. Někteří jeho zástupci se nevzdávají snů o vodíkových vlacích, řeší se možnost bateriových jednotek nebo prostá elektrizace tratí. „Délka smluvního vztahu, jež vzejde z předmětného nabídkového řízení, zohledňuje uvedené záměry kraje,“ uvedla mluvčí kraje Miroslava Chlebounová. Rozsah výkonů po dobu smlouvy je zhruba sedm milionů kilometrů.

119 miliard do elektrizace tratí. Ministerstvo schválilo plán na dekarbonizaci železnice

Kraj i kvůli krátké smlouvě nepožaduje nová vozidla, pouze upravuje základní standardy vybavení vlaků. Jde například o informační systém, zásuvky, klimatizaci či wi-fi. Smlouva řeší různě velkou minimální kapacitu vlaků na jednotlivé spoje: od 45 až po 310 cestujících.

Tagy linka R27 Ostrava - Krnov - Olomouc Moravskoslezský kraj provozní soubor Bruntálsko R27 Trať 292 Šumperk - Krnov trať 310 Olomouc - Krnov - Opava východ trať 321 Ostrava - Opava východ
84 komentářů