MOL má problémy s chybějícím leteckým palivem v Praze. Lufthansa tankuje mimo Česko

Letadla společnosti Eurowings na pražském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýLetadla společnosti Eurowings na pražském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Problémy nastaly kvůli výpadku Slovnaftu, do pondělí se má situace stabilizovat.

Nezvyklé potíže řeší někteří letečtí dopravci na ruzyňském letišti. Jednomu z dodavatelů leteckého paliva, maďarské petrochemické společnosti MOL, došly kvůli výpadku v rafinerii na Slovensku a upřednostnění jiných trhů zásoby leteckého petroleje.

MOL je jedním z dodavatelů paliva, který má od Letiště Praha pronajatou infrastrukturu pro skladování a distribuci leteckých paliv.

„Potíže se zásobováním souvisely s výpadkem proudu, kterému čelila rafinérie Slovnaft na konci října. Výroba byla obnovena a dodávky budou v několika dnech obnoveny taktéž,“ řekl mluvčí MOL Česká republika Martin Pavlíček.

Nedostatek paliva se dotkl například dopravců ze skupiny Lufthansa Group. Podle zjištění deníku Zdopravy.cz vydala firma instrukce, že dočasně nebudou doplňovat palivo v Praze, ale vždy v destinaci, z které se do Prahy letí. Musí vždy ale natankovat více, aby mohli doletět na další letiště. U řady dopravců, kteří mají kontrakt s MOL, došlo k přesunu zásob od jiných společností. Provoz největšího dopravce na ruzyňském letišti, společnosti Smartwings, nebyl podle mluvčí Vladimíry Dufkové nijak ovlivněn.

K obnovení zásobování leteckým palivem z Bratislavy má dojít během víkendu. Podle informací deníku Zdopravy.cz měl první vlak dorazit po výpadku Slovnaftu tento týden, MOL se ale rozhodl tuto zásilku přesměrovat do Maďarska pro uspokojení poptávky na letišti v Budapešti.

Tagy letecký petrolej letiště praha MOL
8 komentářů