Modernizace uzavře lesní silnici z Přední Zvonkové na hranici s Rakouskem

Šumavská lesní silnice. Pramen: Posudek k dokumentaci EIAŠumavská lesní silnice. Pramen: Posudek k dokumentaci EIA

Oblíbená lesní silnice, spojující Lipensko s rakouským lyžařským areálem Hochficht přes chráněná šumavská území, se 16. srpna uzavře. Na tříkilometrovém

Oblíbená lesní silnice, spojující Lipensko s rakouským lyžařským areálem Hochficht přes chráněná šumavská území, se 16. srpna uzavře. Na tříkilometrovém úseku od státní hranice do Přední Zvonkové započnou práce na modernizaci, která potrvá až do poloviny listopadu.

Na posledním úseku krajské silnice třetí třídy před státní hranicí bude mimo jiné zbudováno 15 míst k vyhnutí. Jinak zůstane silnice v této části podél národního parku jednopruhová.

Při modernizaci se komunikace rozšíří zhruba o půl metru, nově bude široká čtyři metry. Dojde také k úpravě a opravě odvodnění, propustků či sjezdů. Rekonstrukce vozovky bude probíhat recyklací za studena, což umožní, aby se původní konstrukční vrstvy zužitkovaly na místě. Vše na přelomu října a listopadu završí pokládka nových asfaltových vrstev.

„Výhybny“, rozšířená místa k vyhnutí protijedoucího vozidla, mají na úzké, čtyřmetrové komunikaci zvýšit bezpečnost jízdy. Zvláště v zimní sezoně tudy podle odhadů projede denně přes 300 aut a desítky autobusů s lyžaři. Při umístění výhyben se dbalo na to, aby nedošlo k ohrožení chráněných rostlin.

V tom je tato stavba výjimečná. Vedle ve stavebnictví tradičních dohledů ji provází i ekologický dozor,“ řekl Miloslav Jindra, šéf stavby ze společnosti Swietelsky stavební, která zakázku v tendru získala. Přípravné práce zahájila firma už letos v březnu, kdy v době vegetačního klidu vykácela na 380 dřevin. „V červnu jsme pak navázali demolicí původního mostu přes potok Pestřice na hranici s Rakouskem a stavíme nový. To za dozoru i rakouských úřadů a při běžném provozu, neboť kolem vede provizorní objížďka,“ dodal Jindra. Nový most se otevře rovněž na podzim.

Celý úsek horské silnice z Nové Pece na přechod Zadní Zvonková – Schöneben měří 12 kilometrů. Jihočeský kraj její rekonstrukci rozdělil na několik samostatných částí podle způsobu financování. Další stavba na pěti kilometrech z Bližší Lhoty na křižovatku u Nové Pece začne v červenci 2019. Zde se silnice už rozšíří na dva jízdní pruhy o celkové šířce 6,5 metru. I tuto zakázku získala firma Swietelsky, smlouvy na oba úseky mají hodnotu 107 milionů korun. Zbylé části silnice kraj teprve připravuje k soutěži.

Tagy Jihočeský silnice Šumava Zvonková
1 komentář