U Budějovic se otevírá nová část dálnice D3, provoz zůstane ve dvou pruzích

Výstavba D3 severně od Českých Budějovic (podzim 2018). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVýstavba D3 severně od Českých Budějovic (podzim 2018). Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Ředitelství silnic a dálnic stihne letos ještě jednu dálniční otvíračku, i když se obejde bez velké slávy a stříhání pásky.

Ředitelství silnic a dálnic stihne letos ještě jednu dálniční otvíračku, i když se obejde bez velké slávy a stříhání pásky. Řidiči budou v úterý dopoledne vpuštěni na nový desetikilometrový úsek dálnice D3 mezi Borkem a Ševětínem severně od Českých Budějovic.

Stavbaři zde dokončili nový levý pás (ve směru od Prahy) dálnice, na který nyní převedou provoz, aby mohli přetvořit původní silnici I/3 v pravý pás dálnice. Provoz tak zůstane nadále v režimu 1+1 s rychlostí omezenou na 80 kilometrů v hodině, pojede se ale po novém. Úsek už je označen značkou dálnice.

„Získali jsme povolení k předčasnému užívání stavby, které by mělo v úterý nabýt právní moci. V dopoledních hodinách proto začneme provoz převádět,“ uvedla mluvčí zhotovitelské firmy Eurovia Iveta Štočková.

Stavba D3 na jihu Čech. Autor Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Stavba D3 na jihu Čech.
Autor Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Věc má ale jeden háček. V nové dálnici je kvůli chybě ŘSD při vyvlastnění pozemku zhruba padesátimetrová proluka. Tu budou vozidla objíždět po staré silnici I/3, podle Štočkové to ale stavební práce nenaruší. V místě přejezdu středového pásu bude rychlost snížena na 60 kilometrů v hodině.

Dělníci se přesunou na dnešní silnici I/3, která je budoucí pravou polovinou dálnice. „Na původní silnici I/3 bude provedena rekonstrukce vozovky na úroveň aktivní zóny, v případě nesplnění požadavků bude provedena i úprava aktivní zóny, budou demolovány stávající mosty na I/3 a nahrazeny novými. Demoliční práce na mostech budou zahájeny v lednu 2019,“ doplnila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Dálnice v plném profilu by měla být hotová na jaře 2020.

Tagy D3 dálnice eurovia Jihočeský ŘSD
10 komentářů