Místo cyklostezek šatny pro sportovce. Vláda nečekaně přesunula evropské peníze z dopravy

Stavba cyklostezky v Ústeckém kraji. Foto: Ústecký krajStavba cyklostezky v Ústeckém kraji. Foto: Ústecký kraj

Vláda peníze sebrala z cyklostezek na poslední chvíli. Lepší zázemí pro sportovce podle MMR zlepší odolnost obyvatel.

Velkolepý letní plán vlády na posílení rozpočtu na budování nových cyklostezek z peněz Evropské unie skončil nečekaně v koši. Kabinet minulý týden z programu React – EU přesunul peníze do vybudování zázemí pro sportovce. Proti se už postavila asociace krajů.

Na změnu upozornil spolek Partnerství pro městskou mobilitu. Ministerstvo pro místní rozvoj přesun peněz vysvětluje tím, že investice do sportovního zázemí zvýší odolnost populace proti Covid-19. Oficiálně budou peníze využity na budování „sociální infrastruktury v energeticky pasivním standardu a infrastruktury pro sportovce v obcích do 3 tisíc obyvatel“.

Šlo o peníze z programu React-EU, která poslala Evropská unie na boj s následky pandemie. Peníze měly sloužit k většímu využívání jízdních kol jako bezpečného dopravního prostředku, kde hrozí menší přenos nákazy.

Ke změně využití peněz došlo na poslední chvíli. Na návrh ministerstva financí a Národní sportovní agentury došlo k přesunu peněz do programu na budování sportovních kabin. „Ministerstvo financí spolu s relevantními ministry a Národní sportovní agenturou identifikovalo urgentní potřebu 4,8 mld. Kč na infrastrukturu pro sportovce a tuto připomínku uplatnilo v rámci mezirezortního připomínkového řízení,“ uvádí se v materiálu pro vládu.

Stát tak otočil názor na využití peněz během necelých tří měsíců. „Cyklistická doprava během pandemie Covid-19 potvrdila nejen své postavení čisté alternativy vůči individuální automobilové dopravě, ale zejména zdravější a bezpečnější alternativy vůči veřejné hromadné dopravě při běžných cestách na kratší vzdálenosti,“ vysvětlilo přitom rozdělení peněz ministerstvo pro místní rozvoj v létě.

„Příspěvek k odolnosti obyvatel“

Proč najednou došlo k takové změně? Podle mluvčího MMR Viléma Frčka mají být investice do cyklodopravy financovány z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021-2027, první výzvy se mají spustit v 2. polovině příštího roku.

„Program na podporu sportovních hřišť pro obce do 3 tisíc obyvatel, připravovaný Národní sportovní agenturou, podpoří sportování dětí i dospělých. Zde spatřujeme významný příspěvek ke zvýšení kondice a tudíž i zmírnění dopadů současné COVID krize a větší odolnost obyvatel ČR. Navíc z kohezních fondů pro nové programové období nebude financovatelný,“ uvedl Frček.

Přesun peněz musí schválit ještě Monitorovací výbor IROP. Asociace krajů včera oznámila, že chce, aby se peníze rozdělily podle původního plánu z července.

Tagy asociace krajů cyklostezky irop ministerstvo pro místní rozvoj React-EU Top
64 komentářů